Foto: DELFI

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2014.gada 1.ceturksnī sasniedzis 5,3 miljardus eiro, kas ir par 2,8% vairāk nekā pērnā gada pirmajā ceturksnī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo - 2013.gada pēdējo ceturksni - IKP audzis par 0,6%.

Salīdzināmajās cenās šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar to pašu periodu pirms gada, par 1,2% palielinājās apstrādes rūpniecības temps, ko ietekmēja pieaugums pārtikas produktu ražošanā par 7,5% un koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 7,6%. Savukārt kritums vērojams dzērienu ražošanā - par 4,9% - un apģērbu ražošanā – par 15,4%. Par 80,9% kritusies metālu ražošanas nozare.

Būvniecība gada pirmajos trīs mēnešos pieaugusi par 24,6%. Par 44,3% palielinājās dzīvojamo māju būvniecība, maģistrālo cauruļvadu, spēka un komunikācijas līniju būvniecībā bijis 11,8% kāpums, administratīvo ēku būvniecība augusi par 97,4%, bet viesnīcu un tām līdzīga lietojuma ēku būvniecība – par 84,3%. Kritums par 4,8% bija šoseju, ielu, ceļu skrejceļu un dzelzceļa līniju būvniecībā un par 19,4% tiltu un tuneļu būvniecībā.

Tirdzniecība palielinājās par 2,5%, tai skaitā mazumtirdzniecība – par 2,6%, ko veidoja 2,8% kāpums pārtikas preču un 2,5% pieaugums nepārtikas preču tirdzniecībā.

Komercpakalpojumu nozarē lielākais pieaugums bija arhitektūras, inženiertehniskajiem pakalpojumiem, tehniskajai pārbaudei un analīzei – par 12,9%, tūrisma biroju darbībai – par 3,2%, frizieru un skaistumkopšanas pakalpojumiem – par 9,5%, kā arī individuālās lietošanas priekšmetu remontam – par 25,2%.

Izklaides un atpūtas nozare palielinājās par 20,1%, azartspēļu nozarē bija kāpums par 12,6%.

Par 1,7% vairāk tika iekasēti produktu nodokļi - pievienotās vērtības, akcīzes, muitas nodokļi.

Faktiskajās cenās šī gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar laiku pirms gada privātais galapatēriņš palielinājās par 2,5%. Ir pieauguši izdevumi divās no lielākajām patēriņa grupām: pārtikai (20% no kopējiem izdevumiem) – par 3,1% - un transportam (14% no kopējiem izdevumiem) – par 1,9%.

Mājsaimniecību izdevumi mājokļa uzturēšanai silto laika apstākļu dēļ samazinājušies par 2,5% (27% no kopējiem izdevumiem). Bruto pamatkapitāla veidošana palielinājās par 2,8%.

Preču eksports, kas veido 72% no kopējā eksporta, palielinājies par 0,4%, bet pakalpojumu eksports – par 4,3%. Preču importa apjomi, kas veido 86% no kopējā importa, samazinājušies par 1,9%, bet pakalpojumu imports – par 2,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!