Foto: DELFI Aculiecinieks
Šodien Latvijas Interneta telpā sāk raisīties pastiprināta interese par nule tapušo Rīgas sabiedriskā transporta shēmu un arī es vēlos ar to padalīties tālāk. Shēmas autors ir Viteks Bariševs un tā tapusi izveidota paša entuziasma pēc. Rīgas sabiedriskā transporta shēma vienuviet un vizuāli saprotamā formā apvieno visus pilsētas sabiedriskā transporta maršrutus, kas kopumā sastāda 81.

Rīgas sabiedriskā transporta kartes autors ir Viteks Bariševs. Ideja izveidot šādu karti Vitekam radās jau pirms vairākiem gadiem, taču reāls darbs tika uzsākts aptuveni pirms gada, darbam veltot brīvos brīžus, vakarus un brīvdienas. Sākumā bija doma izveidot atsevišķas shēmas katram transporta veidam. Šāds risinājums būtu vieglāk realizējams, taču ideja tika atmesta, jo ērtāk ir lietot vienotu shēmu, kur ir attēloti visi sabiedriskā transporta maršruti.

Citās lielās pilsētās, kur pastāv metro, pārsvarā tiek lietota tieši metro shēma un vienotas "virszemes" trasporta shēmas nav. Rīgas gadījumā bija grūti izdomāt kā visus maršrutus izvietot uz ierobežota laukuma tā, lai katrs maršruts būtu viegli saskatāms un uzraksti būtu salasāmi. Rīgā kopā ir 81 maršruts (53 autobusu, 19 trolejbusu, 9 tramvaju). Tāpat ir 9 nakts autobusu maršruti-atsevišķi uzzīmēti, bet ar piesaisti dienas transportam.

Shēma ir tik tikko pabeigta & vēl nav oficiāli publicēta vai pieejama plašākai lietošanai. Ir uzsāktas sarunas ar karšu izdevniecību pārstāvjiem, kā arī plānots vērsties pie Rīgas Satiksmes par tās plašāku ieviešanu pilsētā (jautājums gan, kāpēc šāda karte jau sen nebija izstrādāt no pašas RS puses?), kā arī salokāmu kabatas versiju un mobilo aplikāciju.

Lasi vairāk: plikums.lv

Pagaidām Rīgas sabiedriskā transporta shēmu var apskatīt Viteka Facebook lapā, bet ceru, ka jau drīzumā šis darbs būs iegūstams gan taustāmā, gan viedtālruņu lietotnes formā. Kā ir, vai tiešām šāda veida viss-vienā-metro-like transporta karti līdz šim neviens nav mēģinājis veidot? Jebkurā gadījumā milzīgs paldies Vitekam par ieguldīto darbu un ceru, ka šis veikums būs ne tikai noderīgs sabiedrībai, bet ar daudz laba nāks atpakaļ pašam kartes autoram.


Delfi blogiJa arī Tev ir blogs un Tu vēlies dalīties savā saturā ar "Delfi" lasītājiem, pievieno savu blogu www.delfi.lv/blogi arī Tu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!