Foto: Publicitātes foto

AS "Sakret Holdings" ("Sakret") pērn rudenī uzsāka saules paneļu parka izveidi uzņēmuma ražošanas teritorijā Rumbulā. Šobrīd norisinās darbs pie 518 saules paneļu uzstādīšanas, ko plānots noslēgt jau šī gada pavasarī, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāvji.

Ar Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda atbalstu realizētais projekts ļaus iegūt dabai draudzīgu enerģiju, ko uzņēmums izmantos būvmateriālu ražošanas vajadzībām.

"Sakret" uzņēmējdarbības modelis balstās uz četriem no septiņpadsmit ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem, tostarp atbildīgu patēriņu un ražošanu, kā arī pieejamu un atjaunojamu enerģiju. "Atveseļošanas fonda atbalsts sniedz papildu motivāciju uzsākt lielākas pārmaiņas un tiekties uz ilgtspējas mērķiem. Mēs ļoti gaidījām un novērtējam, ka šāds atbalsts ir pieejams. "Sakret" šis ir pirmais lielais šāda veida projekts, un ceram arī Lietuvā un Igaunijā uzbūvēt saules paneļu parkus pašpatēriņam. Latvijā no saules paneļiem iegūtā enerģija palīdzēs nodrošināt pusi no apjoma, ko gada laikā patērējam ražošanas procesiem. Domājot vēl par citiem ieguvumiem, šis projekts ir palīdzējis arī sakārtot rūpnīcas teritoriju, lai veicinātu jēgpilnu tās izmantošanu," stāsta "Sakret" padomes priekšsēdētājs Andris Vanags.

"Sakret" pārstāvji atzīst, ka saules paneļu parka izveide ir ne tikai ekonomisks ieguvums uzņēmumam, bet arī sniedz ieguldījumu klimata pārmaiņu mazināšanā. Uzņēmumam ir arī citi ilgtspējas mērķi, piemēram, līdz 2025. gadam samazināt smilšu žāvēšanas procesā radītos CO2 izmešus par 10%.

Uzņēmums nodarbojas ar sauso un lietošanai gatavo būvmaisījumu ražošanu un realizāciju. Šis ir viens no vadošajiem būvmateriālu ražotājiem Baltijā, un kopumā tam pieder četras rūpnīcas – Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. "Sakret" apgrozījums 2023. gadā sasniedza 29,7 miljonus eiro. Projektā plānots ieguldīt 250 000 eiro, un plānotais kapitāla atlaides apjoms no Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda līdzekļiem ir 55 000 eiro.

Eiropas Savienības Atveseļošanas fonds ir Eiropas Komisijas centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kuras mērķis ir atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi. Plāns paredz atbalstu sešās jomās, tostarp klimata mērķu sasniegšanā.

Atveseļošanas fonda reformas un investīcijas Latvijā tiek finansētas no Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma (European Commission Recovery and Resiliance Facility) budžeta līdzekļiem, ar valsts budžeta līdzfinansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!