Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV, nenoliedzami, ir diža valsts, taču tās vēsturē ir vienlīdz lielas traģēdijas, kas arī pēc simt gadiem raisa neizpratni – kā cilvēki spēj tā rīkoties? Viena no šādām traģēdijām notika 1921. gada pavasarī, dēvēta par "melnās Volstrītas slaktiņu", arī "Talsas rasu slaktiņu". Viens no lielākajiem rasu vardarbības gadījumiem ASV vēsturē, ko valstī izvēlējās noklusēt veselu gadsimtu.

Šajā stāstā ir daudz "it kā", "iespējams", "stāsta, ka..." un "baumo", taču iznākumu tas nemaina – dzīvību zaudēja nevainīgi cilvēki un vesels pilsētas rajons tika burtiski noslaucīts no zemes.

Grīnvudas rajons Talsā bija plaukstoša un bagāta apkaime ar privātmājām, teātriem, modernu luksusa viesnīcu, naktsklubiem, ārstu privātpraksēm, baznīcām, saviem laikrakstiem, veikaliem un bankām, bet pēc 1921. gada 1. jūnija tur pāri bija palikušas vien kūpošas drupas.

Mazā dzirkstele, kas izraisīja šo traģēdiju, bija nevainīgs divu jauniešu strīds (un nav pat īsti zināms, vai tas maz bija strīds). Problēma tā, ka viens no viņiem bija tumšādains, otra - baltā meitene. Sabiedrība pēc noklusējuma nolēma, ka vainīgs ir puisis...

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!