Aptuveni pirms gada Latvijas uzņēmējs Valērijs Belokoņs iegādājās viduvēju Anglijas futbola klubu no Pirmās līgas "Blackpool". Jau pirmajā Belokoņa valdīšanas gadā Blekpūles klubs sasniedza sen neredzētus panākumus – pēc 30 gadiem atkal atgriezās Anglijas otrajā spēcīgākajā līgā, labojot arī 100 gadu senu rekordu, sezonas beigās izcīnot 10 uzvaras pēc kārtas. Par aizvadīto sezonu un kluba nākotnes plāniem ar portālu "Delfi" intervijā pārdomās dalījās "Blackpool" kluba direktors Normunds Malnačs.
"Delfi": Pastāstiet, kādi ir jūsu tiešie pienākumi "Blackpool" komandā?

Normunds Malnačs: Anglijā mans amats oficiāli saucas direktors. Latvijas izpratnē tas ir valdes loceklis. Līdz ar to man galvenajos vilcienos ir jāpārzina, kas notiek futbola klubā un jādod savu priekšlikumi kluba turpmākai attīstībai. Protams, klubā esmu, pateicoties Belokoņa kungam. Gan viņam, gan man angļu futbola klubs ir pilnīgi jauna joma, līdz ar to skatos un mācos, kas notiek klubā un plašāk angļu futbola saimniecībā, arī dalos savā pieredzē un pārdomās ar Valēriju Belokoņu.

"Delfi": Vai jūsu uzdevums ir arī nepārtraukti sekot Latvijas futbolistu gaitām un izvērtēt, kurš no tiem būtu piemērots komandai?

N.Malnačs: Nē, klubā galvenais treneris ir atbildīgs par spēlētāju piesaistīšanu un trenēšanu, viņš arī ir galvenais atbildīgais par sportiskajiem rezultātiem. Protams, tīri cilvēciski, gan es, gan Valērijs vēlas, lai klubā spēlētu vairāk spēlētāju no Latvijas. Līdz ar to iespēju robežās novēroju, kas notiek Latvijā, skatos, vai varam atrast piemērotu spēlētāju par adekvātu cenu, un piedāvāju tos galvenajam trenerim.

"Delfi": Šobrīd komandā ir tikai Kaspars Gorkšs. Vai tika uzrunāti vēl kādi futbolisti? Ja jā, tad kuri un kāpēc nevienojāties?

N.Malnačs: Jā, pagājušā vasarā bijām noskatījuši vairākus spēlētājus. Vienam bija pēkšņs formas kritums, otrs īsti nevarēja pateikt, vai grib spēlēt mūsu klubā, trešais nepatika trenerim, jo uzreiz sāka runāt par naudu, nevis saviem futbolista sapņiem u.t.t.

"Delfi": Vai pirms nākamās sezonas arī ir paredzēts uzaicināt uz pārbaudi Latvijas futbolistus?

N.Malnačs: Pašlaik nav noskatīts neviens kandidāts. Pavisam nesen atgriezos no Anglijas un vēl neesmu redzējis nevienu Latvijas virslīgas spēli. Ja kādu noskatīsim, būs iespēja atrādīties un izmēģināt spēkus Blekpūles komandā pirmssezonas treniņnometnes laikā Latvijā jūlijā. Ir iespējas arī atbraukt uz Blekpūli sezonas laikā.

"Delfi: Pēc kādiem kritērijiem šie futbolisti tiek atlasīti?

N.Malnačs: Tiem ir jābūt augstas klases futbolistiem, piemērotiem angļu futbolam – tātad gataviem fiziskai, bezkompromisa cīņai 90 minūšu garumā. Angļu futbolā tiek piedots viss, bet ne padošanās un sevis taupīšana spēles laikā. Svarīgi ir ne tikai fiziskie dotumi, bet pat vēl vairāk – spēlētāja rakstura īpašības. Vai viņš ir gatavs pielāgoties svešai kultūrai un nepārtraukti mācīties? Futbolam ir jābūt absolūti pāri visam, un tam ir jāziedo sava dzīve.

"Delfi": Vai arī jaunajiem futbolistiem no Latvijas, uzrādot teicamus rezultātus, ir iespēja nokļūt "Blackpool" sistēmā?

N.Malnačs: Noteikti ir. Klubam ir sava jauniešu komanda, kura piedalās Anglijas jaunatnes čempionātā. No tās ir vieglāk tikt uz pirmo komandu. Tomēr ir sarežģījumi ar izglītību - pamest Latviju, neiegūstot vidējo izglītību, var radīt sarežģījumus turpmākajā dzīvē. Pie tam agrā jaunībā spēlētājs var nebūt pietiekoši nobriedis, lai dzīvotu svešā valstī un vēl piedevām cīnītos par savu vietu sastāvā.

"Delfi": Sākotnēji bija runa par "Blackpool" fārmkluba izveidi Latvijā. Kāpēc nekas tāds vēl nav noticis un kā virzās šī lieta?

N.Malnačs: Bijām ieguldījuši darbu fārmkluba izveides izpētē. Tomēr nonācām pie secinājuma, ka, ņemot vērā visus apstākļus, projekts ar laiku sadārdzinātos un visticamāk nebūtu rentabls, un arī nesasniegtu savus mērķus. Tas gan nenozīmē, ka fārmklubs nevarētu tikt izveidots nākotnē.

"Delfi": Cik spēlētājus kopumā plānots iegādāties "Blackpool" vajadzībām pirms nākamās sezonas?

N.Malnačs: Iepriekšējās sarunās galvenais treneris Saimons Greisons novērtēja, ka viņam būtu nepieciešami 4-5 jauni spēlētāji, lai veiksmīgi spēlētu "Championship".

"Delfi": Vai ar komandas vadību jau ir runāts par nākamās sezonas uzdevumiem? Jā nē, tad kādi tie teorētiski varētu būt?

N.Malnačs: Tuvākajā laikā notiks kluba valdes sēde, kur tad arī tiks izvirzīti nākošās sezonas mērķi un apstiprināts budžets. Bez šaubām, minimālais mērķis būs saglabāt vietu "Championship", kas būtu lielisks sasniegums!

"Delfi": Kuri no šās sezonas spēlētājiem paliks komandā, bet kuri sagādāja vilšanos, tāpēc būs spiesti komandu pamest?

N.Malnačs: Klubs jau ir atvadījies no trim spēlētājiem. Tas nenozīmē, ka viņi ir sagādājuši vilšanos- vienkārši viņu līmenis neatbilst kluba ambīcijām. Atgādināšu, ka pēc pagājušās sezonas atvadījāmies no desmit spēlētājiem. Līdz ar to turpinām stiprināt komandu, lai sasniegtu aizvien augstākus mērķus.

"Delfi": Vai, jūsuprāt, Kasparam Gorkšam ir izredzes atgriezties pirmās komandas sastāvā? Kāds ir iemesls tam, kāpēc viņš izkrita no aprites?

N.Malnačs: Kaspars nav izkritis no "aprites" - viņš ir cītīgi piedalījies treniņos, izdarījis nepārtrauktu spiedienu uz saviem konkurentiem par vietu sastāvā un ir ienesis nopietnu artavu komandas neticamajos sasniegumos. Treneri vienmēr ir ļoti labi atsaukušies par viņu. Protams, viņš ir sarūgtināts, ka nav spēlējis pēdējā laikā, tomēr ir jāatzīst, ka viņa konkurenti spēlēja labi – desmit uzvaras pēc kārtas pēdējās spēlēs! Klubs ir labojis vairāk kā 100 gadus vecu rekordu! Un jāatdzīst, ka treneri ir konsekventi pieturējušies taktikai, ka uzvarētāju sastāvu nemaina.

Manuprāt, Kasparam ir lieliskas izredzes atgriezties pirmās komandas sastāvā. Viens no centra aizsargiem jau būs 35 gadus vecs un acīmredzot vairs fiziski nebūs gatavs "Championship". Kad ar treneri pārrunāju pozīcijas, kurās, viņaprāt, nepieciešams pastiprinājums nākošajā sezonā, centra aizsarga pozīciju viņš neminēja. Domāju, ka, ja Kasparam izdosies pārvarēt aizvainojumu uz treneri, nākošā varētu būt labākā sezona viņa futbolista karjerā.

"Delfi": "Blackpool" jūlijā tiksieties ar trim Latvijas klubiem – "Ventspili", "Skonto" un "Olimpu". Kāpēc tieši šiem?

N.Malnačs: Ar "Ventspili" - jo treniņnometne notiks Ventspilī; ar "Skonto" - jo viņi tomēr ir viens no vadošajiem klubiem Latvijā ar lielisku stadionu, ar "Olimpu" - jo jau gadu atpakaļ ar viņiem spēlējām, un būs interesanti novērtēt, kā komanda ir progresējusi. Arī "Liepājas Metalurgs" gribēja ar mums spēlēt, bet viņiem treniņnometnes laikā ir UEFA kausa izcīņas spēle.

"Delfi": Ja "Blackpool" tagad spēlētu Latvijas virslīgā, kurā vietā, jūsuprāt, tā finišētu?

N.Malnačs: Ļoti hipotētisks jautājums, tomēr domāju, ka pirmie.

"Delfi": Kas par iemeslu ir tik pārliecinošam komandas sniegumam sezonas beigās un vai kolektīvs spēs saglabāt uzvarētāju noskaņojumu arī nākamajā sezonā?

N.Malnačs: Droši vien vairāku apstākļu kopsumma. Belokoņa kunga drosme investēt tik nestabilā jomā, kā futbola klubs, treneru kolektīva spēja atlasīt pareizos spēlētājus un tos attiecīgi noskaņot spēlēm, kluba vadības atbalsts treneru kolektīvam, un, protams, fantastiskais līdzjutēju atbalsts.

"Delfi": Vai ir plānota kāda ciešāka "Blackpool" saikne ar Latviju?

N.Malnačs: Mēs ar Belokoņa kungu gribam, lai šī saite būtu pēc iespējas ciešāka. Būtu labi iesaistīt vēl kādus Latvijas spēlētājus komandā. Jau bijām uzņēmuši Valmieras puišus Blekpūlē, šovasar Blekpūles jauniešu komanda brauks uz Latviju un piedalīsies turnīrā.

"Delfi" Kas, jūsuprāt, uzvarēs šajā Latvijas virslīgas čempionātā?

N.Malnačs: Neesmu vēl redzējis nevienu virslīgas spēli, bet izskatās, ka "Liepājas Metalurgs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!