Lai sagatavotu notiesātās sievietes dzīvei sabiedrībā pēc atbrīvošanās no ieslodzījuma vietas, Iļģuciema cietumā sākts projekts "Notiesāto psiholoģiskā un sociālā rehabilitācija pirms atbrīvošanās no Iļģuciema cietuma, lai veicinātu veiksmīgu integrāciju sabiedrībā", portālu "Delfi" informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP).

Projektā plānots palīdzēt notiesātajām mainīt domāšanu un rīcību.

Ieslodzītās nereti pēc atbrīvošanas no cietuma nav sagatavotas dzīvei ārpus ieslodzījuma mūriem, jo viņām nav dzīvesvietas, pietiekamu valsts valodas zināšanu un izglītības, lai iekārtotos darbā, ir zaudētas dažādas dzīves prasmes un iemaņas patstāvīgai dzīvei sabiedrībā. Tas nereti noved pie jaunu noziegumu izdarīšanas.

Biedrības " Iļģuciema sievietes" valdes priekšsēdētāja Daina Strelēvica ir pārliecināta, ka ieslodzīto sagatavošana dzīvei brīvībā sākas ieslodzījuma vietā un par svarīgu uzskata celt notiesāto pašvērtējumu, jo ir izdarīti slikti darbi, bet cilvēks pats nemaz nav tik slikts. "Ir jāpalīdz sievietēm atbrīvoties no pagātnes, lai pēc iziešanas no cietuma, viņas atkal neizdarītu jaunus noziegumus," uzskata Strelēvica.

Projektā ir iekļauti lekciju un nodarbību cikli: "Dzīves skola", "Latviešu valodas apmācības kurss", "Uzvedības kultūra", "Psiholoģiskā un deju terapija, un psiholoģiskā un garīgā mūzikas terapija". Deju terapija galvenokārt paredzēta atkarīgajām un psiholoģiski nelīdzsvarotajām sievietēm. Projekts ilgs līdz šā gada 20. novembrim. Projektā piedalīsies 75 notiesātās.

Šo projektu biedrībai "Iļģuciema sievietes" izdevies realizēt ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!