Foto: DELFI

Svinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, 4. maiju, Rīgā notiks daudzveidīgi kultūras pasākumi – gan svinīgo ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa, gan svētku dienai veltītas īpašās muzikālās programmas, koncerti un radošās darbnīcas, filmu maratons, akciju "Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai" un citi pasākumi pilsētas centrā un apkaimēs.

Kultūras pasākumi

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34. gadadienai veltītas svinības sāksies 4. maijā no pulksten 10.30 līdz 11 ar svinīgu ziedu nolikšanas ceremoniju pie Brīvības pieminekļa, savukārt no pulksten 12 līdz plkst. 13.30 Brīvības laukumā notiks Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīta Latvijas skolu pūtēju orķestru defilē programma.

Tikmēr no pulksten 12 līdz 18 Arkādijas parkā un Latgales parkā norisināsies radošās darbnīcas visai ģimenei – "Radi zaļu Latviju!". Apmeklētāji varēs iejusties mežaudzētāju un dārznieku lomās, iestādīt podiņā kociņu vai puķes, ko vēlāk pārstādīt savā dārzā, mājas pagalmā vai mežā. Dalība darbnīcā bez maksas. Savukārt no pulksten 15 līdz 16 abos parkos uzstāsies Latvijas skolu pūtēju orķestri.

Arī Vērmanes dārzā no pulksten 13 līdz 17 notiks radošā darbnīca "Radi zaļu Latviju!", tāpat arī izklaidi nodrošinās muzikālā programma bērniem "Tu esi Latvija" un citas radošās darbnīcas visai ģimenei. Pasākuma laikā Vērmanes dārzā varēs piedalīties dažādās radošās darbnīcās – kopā ar ilustratori un komiksu mākslinieci Rebeku Lukošus izveidot savu Baltā galdauta stāstu, izgatavot savu karodziņu vai nozīmīti par ziedošu Latviju, apgleznot puķu podiņus vai auduma maisiņu. Muzikālo programmu veido bērnu vokālie ansambļi "Podziņas", "Kolibri", "Momo", "Knīpas un Knauķi", "Poppy", "Dzeguzīte" un muzikālā apvienība "BikiGRUPA". Pasākumu vadīs aktieris Rihards Zelezņevs.

Savukārt no pulksten 13 līdz 23 kinoteātrī "Splendid Palace" norisināsies 4. maija Latvijas filmu maratons. Plašāk par programmu - šeit.

Foto: Publicitātes foto. Kadrs no filmas "Melnais samts"

No pulksten 13 līdz 20 Rātslaukumā, Vecrīgā, notiks ikgadējā akcija "Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai!" un svētku koncerts "Citādi ceļi". Pulcēšanās tautas tērpu gājienam pa novadiem Rātslaukumā notiks sākot no pulksten 12.30, bet pulksten 13 notiks svētku atklāšana kopā ar folkloras un seno cīņu kopu "Vilkači". No pulksten 13.20 līdz pulksten 14 notiks svētku gājiens maršrutā Kaļķu iela–Brīvības laukums, laikā no pulksten 14 līdz pulksten 14.40 noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa. Šajā svētku dienā aicinām ikvienu uzvilkt tautas tērpu par godu Latvijai.

Pulksten 15 sāksies svētku koncerts Rātslaukumā "Citādi ceļi". Koncertā būs dzirdami solisti: Aija Vītoliņa, Atis Auzāns, Dagnis Roziņš, Katō, Mārtiņš Kanters, Raimonds Celms, Samanta Tīna, instrumentālā grupa: Artūrs Sebris (saksofons), Dairis Petrauskis (bungas), Edgars Jass (taustiņi), Gatis Priekulis (ģitāra), Marija Vasiļjeva (akordeons), Rolands Stepanovs (basa ģitāra). Muzikālais producents – Uldis Timma. Savukārt no pulksten 17 līdz pulksten 18 notiks grupas "Laimas muzykanti" koncerts, no pulksten 18 līdz pulksten 19 grupas "Jauno Jāņu orķestris" koncerts, bet no pulksten 19 līdz 20 – grupas "Raxtu raxti" koncerts. Programmu vadīs Raimonds Celms, režisors ir Sandis Kalniņš. Svētku koncertus būs iespēja vērot arī tiešsaistē.

Tikmēr pulksten 16 kultūras pilī "Ziemeļblāzma" notiks Valsts svētku koncerts "Latvijas Tautumeitas", kurā uzstāsies etno-pop mūzikas grupa "Tautumeitas". Ielūgumi ir pieejami "Biļešu paradīzes" kasēs.

Foto: Lauris Vīksne

Savukārt pulksten 16 kultūras centrā "Mazā ģilde" notiks jauniešu kora "Balsis" koncerts "Latvijai", kurā piedalīsies arī dziedātāja Ieva Parša un instrumentālais ansamblis.

VEF Kultūras pilī pulksten 18 skanēs koncerts "Latvijas (no)skaņas". Koncertā piedalīsies Orķestris "Rīga", diriģents Valdis Butāns, aktrise Guna Zariņa, koncerta vadītāja Signe Lagzdiņa. Bezmaksas ielūgumi pieejami "Biļešu paradīzes" kasēs.

Programmā ietverti mūsdienu latviešu komponistu skaņdarbi, veltīti Latvijas dabas krāšņumam, ievērojamu personību piemiņai, kā arī patriotiskām jūtām pret savu dzimteni.

Pulksten 19 kultūras centrā "Imanta" notiks koncertprogramma "Vācietis. Ziedonis. Jakovļevs". Tajā gaidāmi dzejas lasījumi Ģirta Jakovļeva izpildījumā, un muzicēs Katrīna Paula Felsberga (balss), Agnese Egliņa (klavieres). Koncerta programmā varēs dzirdēt dzeju un latviešu vokālo kamermūziku ar mūsu izcilo dzejnieku Imanta Ziedoņa un Ojāra Vācieša vārdiem.

Foto: Jānis Porietis

Pašvaldība arī aicina apskatīt izstādi "Godu tērps" kultūras centra "Mazā ģilde" logos līdz 10. maijam.

No 1. maija pulksten 10 līdz 6. maija pulksten 23 kultūras centra "Mazā ģilde" sociālo tīklu "Facebook" un "YouTube" kontos būs skatāmas tautas kinostudijas "Ģilde" dokumentālās filmas "Esplanāde" un "Tautas dzejnieks Rainis".

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) 4. maijā no pulksten 11 līdz 18 aicina uz svētkiem veltītu programmu "Latvija, ar ko tu sācies?", kas notiks gan ekspozīciju un izstāžu telpās Brīvības bulvārī 32, gan Tautas frontes muzejā Vecpilsētas ielā 13/15.

LNVM ekspozīciju un izstāžu telpās (Brīvības bulvārī 32) plkst. 12.00 būs ekskursija izstādē "Kurzemes un Zemgales hercogiste un Lietuvas dižkunigaitija (1561–1795)", savukārt pulksten 13 un pulksten 15 notiks nodarbība bērniem "Mana Latvija". Pulksten 14 notiks ekskursija izstādē "Satversme 100+", bet pulksten 16 ekskursija Latvijas vēstures ekspozīcijā "Atslēgvārds – Latvija. Valsts un sabiedrība 20. gadsimta Latvijā". Tāpat būs pieejama virtuāla izstāde "Trešās atmodas laiks fotogrāfijās".

Foto: Jānis Puķītis, LNVM

Maijs beigās muzejs beigs desmit gadus ilgo darbību pagaidu ekspozīciju un izstāžu telpās Brīvības bulvārī 32, un uzsāks atgriešanos atjaunotajā Rīgas pilī – savā vēsturiskajā mājvietā. Līdz ar to šī ir pēdējā reize, kad 4. maija svētkus LNVM aizvada Brīvības bulvārī 32.

Tostarp Tautas frontes muzejs (Vecpilsētas ielā 13/15) 4. maijā būs atvērts no pulksten 11 līdz pulksten 18. Bezmaksas ekskursijas muzeja ekspozīcijā gida pavadībā pulksten 12, 13, 14, 15 bez iepriekšējas pieteikšanās.

Savukārt ekskursijai pilsētvidē "1990. gada 4. maijam pa pēdām", kas notiks pulksten 13 un 15, iepriekš jāreģistrējas, rakstot uz e-pastu: tfm@lnvm.lv.

Vides objekti pilsētā

Kā ierasts maijā, pilsētu rotās Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34. gadadienai veltīts noformējums – sarkanbaltsarkanie karogi pie ielu apgaismes stabiem, kontakttīklu balstos, mastos, karogu konstrukcijās un dizaina konstrukcijās, kā arī būs apskatāmi īpaši veidoti dizaina objekti.

Pilsētvidē būs apskatāmi trīs vides mākslas objekti. Āgenskalna tirgus priekšlaukumā būs apskatāms vides dizaina objekts "Starojums", kas iedvesmots no saules un gaismas simboliem, Uzvaras parkā būs aplūkojams objekts "Svētku karogs", kura vizuālais risinājums radīts iespaidojoties no latvju zīmēm, kur trijstūris ir debesu zīme, kas simboliski aizsargā Latviju jeb tās karogu, un koka latas, kas krāsotas atbilstoši karoga krāsām, iekārtas ar ķēdēm, vij saiknes ar tautastērpu rotām un to žvadzoņu. Savukārt Doma laukumā rīdziniekus un pilsētas viesus priecēs vides objekts "Latvija", pie kura varēs iemūžināt sevi, tuviniekus un draugus ar Latvijas vārdu fotoattēlā.

Tāpat no 4. maija pulksten 10 pie Brīvības pieminekļa ikviens varēs iesaistīties ikgadējā objekta "Ziedu Latvija" tapšanā, piepildot Latvijas kartes kontūru ar pavasara ziediem, simboliski izdaiļojot un sveicot Latviju svētkos.

Foto: LETA

Jau kopš 2009. gada "Ziedu Latvija" ir kļuvusi par pieprasītu un neatņemamu svētku sastāvdaļu, vienu no 4. maija simboliem Rīgā. Lielformāta instalācija simboliski attēlo Latviju kā pļavu, ko ar ziediem piepilda tās iedzīvotāji, kopā veidojot krāšņu un ziedošu kompozīciju. "Ziedu Latviju" varēs aplūkot arī 5. un 6. maijā.

Savukārt līdz pat 31. maijam Uzvaras parkā norisināsies konceptuāla akcija – vides objekts "Demokrātiskais kvadrāts". Ērika Boža veidotā vides instalācija ilustrē demokrātisku un iekļaujošu sabiedrību, atklāj to, kā, skatoties no dažādiem skatupunktiem, varam ieraudzīt objekta vai procesa kopainu. Vides objekts veidots ar iedzīvotāju līdzdalību.

Plašāku informāciju par visiem valsts svētku pasākumiem un to norises programmu var atrast kultura.riga.lv un riga.lv, kā arī seko līdzi Rīgas domes sociālo tīklu lapās "Rīga" un "Rīgā notiek".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!