Foto: Shutterstock

Mīkstas, kārtainas, pēc sviesta garšojošas un zeltaini kraukšķīgas kārtainās mīklas pagatavošana dažkārt sagādā grūtības pat pieredzes bagātākajiem cepējiem. Ko lai saka nabaga iesācēji? Neuztraucies, tev atliek vien iegaumēt šos 10 vienkāršos realsimple.com apkopotos padomus, pateicoties kuriem tavi cepumi, kruasāni un "Napoleoni" vienmēr izdosies mutē kūstoši un debešķīgi gardi.

Saglabā vēsu prātu

Pirms gatavošanas pārliecinies, vai viss nepieciešamais – milti, sviests, piens ir ledaini auksts. Kādēļ? Tādēļ, ka jaucot mīklu tajā jācenšas saglabāt neizkusušu taukvielu pikuči. Sastopoties ar krāsns siltumu, vēsie tauku pikuči padarīs mīklu kārtainu.

Ciet slāpes

Vienmēr pievieno ūdeni pamazām un izmanto mazāko ūdens daudzumu, kāds norādīts receptē. Ūdens izraisa glutēna veidošanos, ja glutēna ir pārāk daudz, pīrāga pamatne būs cieta.

Neaizmirsti par skābumu

Izmēģini mīklai pievienot mazāk ūdens, papildus tam pievieno citronu sulu vai etiķi. Skābes samazina glutēna veidošanos un padara pamatni mīkstu.

Neaiztiec

Nepārcenties ar mīklas mīcīšanu. Gan roku siltums, gan pārlieku lielā staipīšana izraisa pastiprinātu glutēna veidošanos un mīklas piebriešanu.

Atvēsini prātu

Pirms mīklas rullēšanas ļauj mīklai vismaz 30 min. atdzist ledusskapī - jo ilgāk, jo labāk. Atdzesēšana ļauj mīklai nomierināties un novērš tās sarukšanu cepšanas laikā, kā arī atvieglo mīklas rullēšanu un formēšanu.

Rullē pareizi

Mīklas novietošana starp cepamā papīra lapām pirms tās rullēšanas nodrošina, ka darba virsma ir kārtīga (visur nav izbārstīti milti) un novērš mīklas lipšanu un dalīšanos gabalos.

"Nolaid tvaiku"

Ja gatavo pīrāgu, kuram arī mīklas slānis ir arī augšpusē ir, neaizmirsti augšējā kārtā iegriezt caurumus. Tādējādi sulām un tvaikam būs caurumi, pa kuriem izkļūt, un apakšējā kārta nekļūs pārāk mikla.

Izskaistini

Lai gatavie mīklas izstrādājumi būtu zeltaini un spīdīgi, pirms cepšanas pārklāj tos ar olas un krējuma maisījumu.

Iekarsti

Ja cepeškrāsns nav pietiekami karsta, pamatne piesūksies ar pildījuma sulām un nebūs kraukšķīga. Lai to novērstu, sākumā uzkarsē krāsni līdz aptuveni 200 grādu temperatūrai un pēc 30 minūtēm samazini to. Pārliecinies, ka krāsns ir uzkarsēta līdz vajadzīgajai temperatūrai pirms pīrāga ievietošanas.

Sargā

Bieži vien pamatne un pildījums necepas vienlīdz ātri. Lai novērstu piedegšanu, ietin pīrāga malas folijā kādu laiciņu pirms tas ir pilnībā gatavs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!