Foto: Publicitātes foto

Ar vienu (viltus) foto, "Facebook" dibinātājs Marks Zakerbergs no puikas ir pārtapis par iekārojamu vīrieti.

18. aprīlī "Meta" izpilddirektors Marks Zakerbergs "Instagram" video pavēstīja par "Meta AI" jaunās versijas izlaišanu, kas būs pieejama aplikācijām "WhatsApp", "Instagram", "Facebook" un "Messenger" kā asistents. Nekas ārkārtējs, taču komentētāji jūsmoja nevis par jauno inovāciju, bet gan par sudraba krāsas ķēdi viņam ap kaklu.

Un kāds cilvēks spēra soli tālāk, "uzlaboja" Zakerberga seju ar saulainu iedegumu un bārdu. Šis foto soctīklā "X" kļuva virāls, to komentēja pat aktrise Gvineta Paltrova, kura teica, ka tagad Marks līdzinās viņas bijušajam vīram, mūziķim Krisam Mārtinam.

Citi teica, ka no datu zagļa viņš nu pārtapis par sieviešu siržu zagli. "Traki, cik ļoti bārda varētu mainīt vīrieša dzīvi," kāds rakstīja. Tostarp daudzi bija vīlušies, ka tā tomēr nav patiesība, un aicināja Zakerbergu doties uz Turciju un parūpēties par apmatojumu.

Izdevumā "Huffington Post" minēts, ka ne tikai sociālo tīklu komentāri, bet arī nopietni pētījumi pierādījuši, ka abi dzimumi vīriešus vērtē kā nobriedušākus un dominējošākus, ja viņu sejas rotā apmatojums.

Evolūcijas profesors Robs Brūks no Austrālijas, 2016. gada pētījuma (publicēts "Evolution & Human Behavior") līdzautors, norāda: "Tas nav pārsteidzoši, ņemot vērā, ka testosterons ir tas, kas vainojams gan dominancē, gan sejas apmatojuma augšanā."

Pētnieki bija aptaujājuši 8520 sievietes vecumā no 18 līdz 100 gadiem, viņām bija jānovērtē vīriešu fotogrāfijas ar un bez bārdas pēc fiziskās pievilcības un "attiecību ilgtspējas" aspekta. Visas (!) sievietes deva priekšroku vīriešiem ar rugājiem. Salīdzinājumā ar gludi skūtajiem biedriem, bārdaini vīrieši tika saistīti ar tradicionālām alfa īpašībām: uzskatīti par vīrišķīgākiem, sociāli dominējošākiem un agresīvākiem.

Kāpēc tā? "Iespējams, tāpēc, ka bārda piešķir sejai izteiksmīgāku žokļa līniju un tā pastiprina vecuma un vīrišķības priekšstatus," skaidro pētījuma līdzautors Barnabijs Diksons. Runa nav par bezgalīgi garu un nevaldāmu bārdu, bet par aptuveni 10 dienas augušiem rugājiem.

Pēc diskusijām, ažiotāžas un jūsmas Zakerbergs "Instagram" stāstos devis mājienu, ka viņš varētu attiekties no skuvekļa. Katrā ziņā vajadzība ir maza – viņa rokās ir tavi dati, tāpēc tava sieviete viņam noteikti vairs nav vajadzīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!