Foto: LETA

Atbilstoši pēdējiem sabiedrības novērojumiem arī Slīteres novērojumu stacijā šodien pulksten 11 un 40 sekundēs pēc Latvijas laika novērots seismiskais notikums, portāls "Delfi" uzzināja Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

Latvijā seismoloģiskais monitorings tiek veikts vienā – Slīteres – novērojumu stacijā, tomēr novērojumi tiek salīdzināti arī Latvijas apkārtnē atrodamajās stacijās Igaunijā, Lietuvā, Somijā, Polijā un Dānijā. Konkrētais notikums izteikti fiksēts tikai vienā – Slīteres – novērojumu stacijā, tomēr precīzāku informāciju par notikuma atrašanās vietu varēs iegūt tikai pēc padziļinātas datu analīzes.

"Šobrīd ir skaidrs, ka zemestrīce, ja tāda ir bijusi, ir lokāla mēroga, jo pazīmes par to vērojamas tikai vienā novērojumu stacijā. Līdz ar to paredzamā notikuma magnitūda visdrīzāk ir zem 3, kas nozīmē, ka postījumi ēkām vai infrastruktūrai saistībā ar zemestrīci nebūtu novērojami," skaidro centrā.

Latvijā novērojamās zemes kustības parasti ir neliela mēroga, saistītas ar cilvēku darbību, piemēram, militārajām mācībām. Pēdējā dabiskā zemestrīce Baltijas reģionā fiksēta 2022. gadā Igaunijas ziemeļos ar magnitūdu 2,3. Dabiskās zemestrīces reģionā ļoti reti pārsniedz magnitūdu 3.

Seismoloģiskā monitoringa dati tiek uzkrāti nepārtrauktā režīmā, savukārt datu apstrāde un interpretācija ir manuāls process.

Tie, kuri vibrācijas jutuši, aicināti aizpildīt anketu un sūtīt lvgmc@lvgmc.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!