Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Man uz muguras ir balti pleķi, kuri nepārtraukti niez... Biezi vien tie maina krāsu- ir balti, bet, kad niez, ir rozīgi, sarkanīgi... Pleķi sāk izplatīties pa visu ķermeni! Esmu gājusi pie ārstiem, bet pie saprašanas tā arī neesmu nonākusi! Lietoju ādas šampūnu, bet tas nepalīdz, pleķi rodas un rodas! Vienkārši nezinu, ko darīt...

Atbild Veselības centra 4 Juglas klīnikas dermatoloģe Zane Degro:

Atbilde: Atbildot uz Jūsu jautājumu, šķiet, ka ādas izsitumi varētu būt saistīti ar ādas sēnīšu infekciju. Uzreiz vēlos nomierināt, ka slimība netiek uzskatīta par lipīgu, jo iemesls ir raugveida sēnīte, kas normāli dzīvo uz mūsu ādas.

Gadījumā, ja ādas imunitāte pazeminās, kas nereti notiek ziemā, kad āda kļūst sausāka apkures dēļ vai vasarā pēc sauļošanās vai solārija apmeklējuma, sēnītei rodas labvēlīgi apstākļi un tā savairojas uz ādas vairāk nekā pieļaujams. Izsitumu un niezes gadījumā nepieciešama terapija, kas parasti ir pretsēņu šampūns un krēms.

Nepieciešamības gadījumā var tikt nozīmēti arī cita medikamentoza terapija. Par pareizāko terapijas izvēli varētu izlemt ādas ārsts, tāpēc mans ieteikums apmeklēt dermatologu.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!