Foto: Vida Press/Zuma Press/Scanpix/LETA

Kopš Merilinas Monro nāves ir pagājuši 60 gadi, un māja, kurā viņa dzīvoja, šo gadu laikā ir mainījusi īpašniekus no cita uz citu. Lai gan nams ir piedzīvojis dažādas pārmaiņas, tam tomēr ir saglabāta vēsturiskā būtība. Tomēr tagad šo vēsturisko vietu ir iegādājies miljardieru pāris, kas par jebkādu cenu vēlas no nojaukt. Un, šķiet, ka neviens viņus nespēs apturēt, pat ne pilsēta! Jaunie saimnieki iesūdzējuši tiesā Losandželosas pilsētu, lai viņi varētu nojaukt māju un darīt ar zemi visu, ko vien vēlas.

Prasība tika iesniegta 6. maijā. Prasītāji ir mantiniece Brina Milšteina un viņas vīrs Rojs Banks, kuri pagājušā gada augustā iegādājās Monro māju par vairāk nekā astoņiem miljoniem ASV dolāru. Viņi labi zināja šo māju, jo dzīvo blakus esošajā savrupnamā. Un viņu nolūks vienmēr ir bijis to nojaukt! Tagad kļuvis zināms, ka viņi plāno uz zemes gabala būvēt jaunu māju, cerot apvienot abus īpašumus.

Septembrī, neilgi pēc tam, kad kļuva zināmi miljardieru plāni, Losandželosas Pilsētplānošanas departaments izvirzīja Monro māju iekļaušanai vēstures un kultūras pieminekļu sarakstā kopā ar vēl 1200 citām aizsargājamām vietām. Pilsēta turpināja dažādus pasākumus, lai aizsargātu māju, un martā domei tika atļauts balsot par tās iekļaušanu šajā sarakstā. Tomēr balsojums pa to, vai namu atzīt par vēsturisku kultūras pieminekli, notiks tikai vasarā.

Arī fani un dabas aizsardzības aktīvisti apgalvo, ka rezidence ir daļa no Holivudas vēstures un fizisks atgādinājums par Monro mantojumu.

Tomēr Milšteina un Banks tam nepiekrīt! Savā prasībā viņi apgalvo, ka mājā, kurai sešu desmitgažu laikā, neskaitot Monro, ir bijuši 14 īpašnieki, ir tikušas veiktas daudzas pārmaiņas. Proti, tā esot pilnībā pārveidota. Tieši tāpēc, pēc pāra domām, pilsētas amatpersonas rīkojās pretrunā ar konstitūciju. Miljardieri apsūdz pilsētu mahinācijās, lai saglabātu vietu, kas, pēc viņu domām, nav pelnījusi tikt uzskatīta par vēstures pieminekli.

Jaunie īpašnieki pat apšauba, vai aktrise tur maz ir pavadījusi kādu savu dzīves laiku. Kā zināms, Monro nopirka šo vienstāva namu, kas ļoti atšķiras no mūsdienu slavenību savrupmājām, tikai pusotru gadu pirms nāves, un viņa tur dzīvoja līdz savai nāves dienai. Tomēr jaunie īpašnieki to apstrīd. "Mājā nav nevienas fiziskas liecības, kas pierādītu, ka Monro kundze mājā būtu pavadījusi kaut vienu dienu – ne mēbeles, ne krāsas, ne paklājs, nekas," teikts tiesas prasībā.

Starp citu, lai gan māja nav redzama no ielas, tas nav traucējis tai kļūt par tūristu iecienītu vietu. Fani un tūrisma autobusi ierodas pie īpašuma, lai uzņemtu fotogrāfijas, kas, kā apgalvots prasībā, būtiski traucē apkaimes iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!