Četri zinātnieki no Indijas Zinātnes institūta kopā ar trim privātuzņēmējiem radījuši vienkārša plaukstdatora prototipu, kas paredzēts mazturīgiem iedzīvotājiem, kas galvenokārt dzīvo Indijas lauku rajonos.
Uz "Linux" bāzes izgatavotais 32MB "simpjūters" (Simple Computer) maksās 9000 rūpiju (117 latus) un to ir iespējams pievienot internetam ar modēma palīdzību, pavēstīja projektā iesaistītās amatpersonas. Tas aprīkots arī ar viedkartes iespējām.

"Tas ir traģiski, ka, lai arī Indija sevi uzskata par programmatūras lielvalsti, tā nekā nav darījusi, lai ieviestu informācijas tehnoloģijas masveida lietošanā," sacīja 1998.gadā izveidotās nevalstiskās organizācijas "Simputer Trust" vadītājs Vinejs Dešpande.

"Lielai daļai iedzīvotāju IT revolūcija paiet garām. Mēs nevaram gaidīt, ka mums kāds nāks palīgā šajā jomā," viņš uzsvēra.

Dešpande pauda cerību, ka jaunais plaukstdators kalpos kā tilts starp sabiedrības slāņiem, kuros valda atšķirīgs IT pārvaldīšanas un lietošanas līmenis.

"Simpjūteri" ražošanā varētu nonākt jau nākamajā gadā. Šobrīd licences jauno plaukstdatoru ražošanai ir piešķirtas trim Indijas kompānijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!