Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievija spēja pārņemt iniciatīvu kaujaslaukā, kamēr Ukraina gaidīja uz jaunas ASV militārās palīdzības apstiprināšanu, piektdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Amerikāņu politiķi mēnešiem ilgi bija iestiguši debatēs par to, kā un vai vispār turpināt atbalstīt Ukrainu, bet Ukrainas armijai tajā pat laikā sāka trūkt svarīgi artilērijas šāviņi un pretgaisa aizsardzības munīcija.

"Kamēr mēs gaidījām uz lēmumu par amerikāņu atbalstu, Krievijas armijai izdevās pārņemt iniciatīvu kaujaslaukā," atklājot virtuālo tikšanos ar vairākiem desmitiem Ukrainas atbalstītāju, sacīja prezidents.

"Mēs joprojām varam ne tikvien stabilizēt fronti, bet arī virzīties uz priekšu, sasniedzot mūsu ukraiņu mērķus šajā karā," sacīja Zelenskis, norādot, ka "Ukrainas aizstāvjiem ir nepieciešams jūsu pietiekama apjoma un savlaicīgais atbalsts".

Zelenskis arī atgādināja par šī konflikta likmēm, norādot, ka Krievijas panākumi var izraisīt tālāku agresiju.

"Tādiem laupītkāriem režīmiem kā Krievijas režīmam ātri pieaug apetīte uz agresiju. Kad viņi gūst sekmes vienā pasaules daļā, tas rada problēmas daudzās citās vietās. Agresija izplešas, ja tā netiek apstādināta," norādīja prezidents.

Augsta ranga ASV amatpersona ceturtdien sacīja, ka līdz ar ASV un citu valstu palīdzību "ukraiņi būs spējīgi atgūt iniciatīvu", bet "tas nebūs ātrs process".

"Ukraiņiem vajadzēs atjaunot diezgan daudz, lai uzņemtu visas šīs jaunās piegādes un nodrošinātu, ka viņi spēj aizstāvēt savas pozīcijas. Tāpēc es neprognozētu kādas plaša mēroga ofensīvas tuvākajā laikā," piebilda amatpersona.

Krievijas karaspēka virzīšanās uz rietumiem no Avdijivkas pēdējās nedēļas laikā ir paātrinājusies, teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas jaunākajā ziņojumā.

Ziņojumā norādīts, ka Krievijas karaspēks izveidojis šauru ķīli dziļāk Ukrainas teritorijā, lai iekļūtu Očeretinē, kas atrodas aptuveni 15 kilometrus uz ziemeļiem no Avdijivkas centra.

Kopš krievi februāra vidū sagrāba savā kontrolē Avdijivku, šis apgabals kļuvis par vienu no galvenajiem Krievijas operāciju rajoniem, norādīja britu izlūkdienesti.

"Neraugoties uz ilgstošiem smagiem zaudējumiem, ļoti iespējams, ka Krievijas sauszemes spēki spēj turpināt uzbrukt ukraiņu pozīcijām šajā apgabalā un ir pārņēmuši savā kontrolē vairākas nelielas apdzīvotās vietas," teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas jaunākajā ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!