Eiropas ekonomikas izaugsme ir pārāk lēna un tā varētu zaudēt savas vadošās pozīcijas, trešdien brīdināja Eiropas Savienības (ES) prezidents Hermans van Rompejs.

Starptautiskie izaugsmes dati - 10% Ķīnai, 7,7% Indijai, 2,7% ASV un tikai 1% ES - liecina, ka Eiropa zaudē savu pozīciju un tai nepieciešama strauja ekonomikas augšupeja, norādīja Rompejs.

Tomēr viņš uzsvēra, ka pesimismam nav pamata. Eiropā ir pusmiljards cilvēku, un viņi ir vieni no vislabāk izglītotajiem un apmācītajiem pasaulē.

Eiropā dzīvojot tikai 7% visas pasaules cilvēku, tai izdevies radīt 22% no globālās bagātības. Šis īpatsvars ASV un Ķīnā ir attiecīgi 21% un 11%.

Tajā pat laikā citu valstu straujā izaugsme norāda uz to, ka Eiropai nepieciešams mainīties un īstenot reformas.

Rompejs uzskata, ka jo sevišķa uzmanība jāpievērš ārpolitikas stiprināšanai un partnerības uzlabošanai ar ASV, Krieviju, Ķīnu un Indiju.

Kopumā Eiropu sagaida ievērojami izaicinājumi. Izšķiroša būs konkurētspēja un inovācijas, turklāt ES dalībvalstīm jārada darba vietas un jāveicina izaugsme, tajā pat laikā turoties kopā un sniedzot savstarpēju iedrošinājumu reformu īstenošanai, norāda Rompejs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!