Foto: LETA
Trešdien, 19. oktobrī plkst. 18.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē Latvijas Mūzikas akadēmija aicina visus kamermūzikas cienītājus uz vijolnieka Romana Nodela (Vācija) un pianistes Natālijas Zandmanes (Latvija) koncertu, kurā abu pieredzējušo mākslinieku atskaņojumā izskanēs V. A. Mocarta, L. van Bēthovena, S. Franka un K. Debisī Sonātes vijolei un klavierēm. Ieeja koncertā par ziedojumiem, portālu "Delfi" informēja JVLMA Koncertdaļas vadītāja Jana Lāce.

Vijolnieks Romans Nodels absolvējis Dmitrija Ciganova klasi Maskavas Konservatorijā, ieguvis sudraba medaļu Karalienes Elizabetes konkursā Briselē, kā arī Žaka Tibo konkursā Parīzē un 1. Monreālas starptautiskajā vijolnieku konkursā.

Vijolnieka koncertdarbība izsauc apbrīnu mērķtiecības un vēriena dēļ - savā repertuārā Nodels izveidojis īpašu ciklu "Vijoļkoncerta vēsture", kurā ietilpst 18 koncerti sākot ar A. Vivaldi un J.S. Bahu līdz pat A.Bergam un D. Šostakovičam. Tāpat repertuārā ir visi Mocarta vijoļkoncerti, 10 Bēthovena sonātes vijolei un klavierēm, kuras atskaņotas kopā ar izcilo krievu pianistu Mihailu Voskresenski.

Nodela koncertdzīvē saskaitāmi vairāk kā 1000 koncerti. Viņš sadarbojies ar daudziem diriģentiem, tai skaitā ar Kirilu Kondrašinu, Leifu Segerstamu, Sauļu Sondecki, Juriju Temirkanovu, u. c. Nodels joprojām turpina aktīvu koncertdarbību, kā arī regulāri sniedz meistarklases Eiropā, ASV un Jaunzēlandē. Kopš 1987. gada vijoļspēli māca Manheimas Mūzikas augstskolā, kur izaudzinājis ne vienu vien izcilu studentu, kuri tagad spēlē labākajos Vācijas un ārzemju orķestros.

17., 18. un 20.oktobrī Nodels pasniegs meistarklases vijoļspēlē arī Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Natālija Zandmane ir augsti profesionāla pianiste un koncertmeistare. Viņas klavierspēli raksturo augsts profesionālisms, absolūta perfekcija un māksliniecisks spilgtums ikvienā uzstāšanās reizē. Pateicoties koncertmeistares lielajai pieredzei, kā arī viņas radošajai attieksmei pret darbu, programmu sagatavošanas process ir īpaši produktīvs un koncertpriekšnesums - mākslinieciski piepildīts.

Zandmane dzimusi Baku, Azerbaidžānā. Absolvējusi U. Hadžibekova Azerbaidžānas Valsts konservatoriju un P. Čaikovska Maskavas Valsts konservatorijā, iegūstot kameransambļu mūziķes, pedagoga un koncertmeistara kvalifikāciju. Kopš 1971. gada — J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Stīgu instrumentu katedras koncertmeistare (profesoru B. Tiltiņa, V. Stūrestepa, V. Šeļegova, V. Zariņa, J. Švolkovska, A. Baumaņa, lektores I. Brīnumas un docenta A. Štrāla klasē; kopš 2002. gada docente). Kopš 1987. gada — arī E. Dārziņa mūzikas vidusskolas Stīgu instrumentu nodaļas koncertmeistare.

Kopā ar vijolniekiem un altistiem Zandmane uzstājusies kamermūzikas koncertos Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Sadarbībā ar altisti I. Brīnumu guvusi labus panākumus starptautiskajā konkursā Bukarestē Rumānijā (1979). Bijusi vijolnieces L. Zariņas koncertmeistare starptautiskajā vijolnieku konkursā "Jaunie virtuozi" (Vroclava, Polija, 2004, I vieta), koncertmeistare vijolnieku un altistu konkursos Latvijas Nacionālajā operā, Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī, dažādos atlases konkursos jaunatnes orķestros Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, kamerorķestrī "KREMERata Baltica", Gildholas Mūzikas un teātra mākslas skolā Londonā, Šlēsvigas-Holšteinas mūzikas festivāla, G. Mālera jauniešu orķestrī u. c., dažādos starprepubliku jauno izpildītāju konkursos, starptautiskajā latviešu jauno mūziķu nometnē meistarkursos Ogrē (kopš 2000).

Nesenā pagātnē doc. Natālijas Zandmanes radošajā biogrāfijā iezīmējas lieliski Sonāšu vakari ar dažādiem māksliniekiem – ar altistu Avri Livetānu (Izraēla), ar altisti Andru Dārziņu (Štutgarte) ar vairākiem pirmatskaņojumiem koncerta programmā un arī ar mūsu vijolnieci Darju Smirnovu. 2007. gadā Natālija Zandmane kļuva par JVLMA un "Swedbank" Gada balvas mācībspēkam laureāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!