Pirkstēdieni jeb pirkstiņuzkodas (finger food), līdzīgi kā kanapē, ir vieglas uzkodas, saviesīgu pasākumu ēdiens, kam nav nepieciešami galda piederumi, jo tos ņem ar pirkstiem no paplātēm. Pirkstiņuzkodas var būt ļoti daudzveidīgas un elegantas, sākot no pavisam vienkāršiem ēdiena gabaliņiem un beidzot ar ļoti izsmalcinātiem gardumiem.

Šīs mazās uzkodas var piedāvāt visdažādākajos saviesīgos gadījumos un, kā jau to nosaukums liecina, nav nepieciešami naži un dakšiņas, jo šīs uzkodas ēd, turot pirkstos. Tāpēc ēdiens ir jāsagatavo vienam kumosam atbilstošā formā, savādāk tas radīs neērtības un ēšanas process neizskatīsies pārāk pievilcīgi. Pirkstiņuzkodas der arī kā papildinājums fondī ēdieniem, groziņiem un kanapē maizītēm.

Dažreiz var piedāvāt arī viesiem piedalīties pirkstiņuzkodu gatavošanas procesā un kopā draudzīgi tās apēst. Šim nolūkam piemēroti ir vairums Tex Mex (Teksasas - meksikāņu) ēdienu, jo tie būtībā ir pirkstiņuzkodas: načos čipsi, tako, fahitas, tostadas, kesadijas u.c.

Ieteikumi:

  • Kumosam jābūt tik mazam, lai tas pazustu mutē uzreiz.
  • Ja uzkoda sastāv no vairākiem gabaliņiem, tos var uzdurt uz kokteiļiesmiņa.
  • Uzkodas nedrīkst būt pilošas, lipīgas vai tādas, kurās iekožot, izšļakstās šķidrums.
  • ieteicams izmantot sezonas produktu piedāvājumu.
  • gatavojot uzkodas, jāņem vērā, vai viesu vidū būs arī veģetārieši.
  • Parocīgi jānovieto salvetes pietiekošā daudzumā.
  • Jānoliek arī mazi trauciņi ar siltu citronūdeni pirkstu noskalošanai.

Ja pirkstiņuzkodas tiek pasniegtas atbilstoši šiem norādījumiem, tās ēst ir bauda. Sevišķi labi pirkstiņuzkodas noder prezentācijās un jautrās mājas ballītēs ar daudziem viesiem, jo šīs uzkodas viesi var vienkārši paņemt un nav vajadzīgas citas piedevas. Tādējādi netiek lieki sasmērēti trauki, naži un dakšas. Ja tev gaidāmi viesi, noteikti iesakām kādreiz izmēģināt un pasniegt viesiem pirkstiņuzkodas - pēc viesībām būs mazāk darba galdu novākšanā un arī viesi būs sajūsmā.

Ierosmei dažas idejas:

Šķiņķa tīteņi ar datelēm

Šķiņķī ietītas dateles un mandeles sniedz lielisku saldās, sāļās un dūmu garšas kombināciju. Šī pirkstiņuzkoda ir viegli satverama un apēdama bez liekām problēmām.

Sastāvdaļas:

  • 0,5 kg šķiņķa
  • 100 g mandeļu
  • 200 g dateļu bez kauliņiem

Pagatavošana:

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°C.

2. Iemērc kokteiļiesmiņus ūdenī uz 15 minūtēm.

3. Iešķeļ dateles uz pusēm un ievieto katrā pa mandelei. Ietin dateles šķiņķa šķēlē, izmantojot kokteiļiesmiņus, lai saturētu to visu kopā.

4. Saliek uz pannas, kurā ieklāts cepamais papīrs, un cep 10-15 minūtes, vai kamēr šķiņķis ir brūns un kraukšķīgs.

Paipalu olas ar garšvielām un riekstiem

Sastāvdaļas:

  • 12 paipalu olas vai 4 pundurvistu olas
  • 1 tējk. extra virgin olīveļļas
  • 2 ēd. k. sakapātu pētersīļu lapiņu
  • 1 ēd. k. sakapātu maurloku
  • 1 tējk. sakapātu piparmētru
  • 1 ķiploku daiviņa

Dukā (Dukkah) - riekstu maisījums austrumnieku gaumē:

  • 25 g lazdu riekstu
  • 50 sezama sēkliņu
  • 25 g koriandra sēkliņu
  • Jūras sāls
  • Pipari

(No šīm sastāvdaļām tiks pagatavots vairāk riekstu maisījuma, nekā nepieciešams šim ēdienam, taču atlikušo daļu var uzglabāt ledusskapī, burciņā ar skrūvējamu vāciņu. Mazāku dukā daudzumu ir sarežģīti pagatavot.)

Pagatavošana:

1. Uzvāra katliņā viegli sālītu ūdeni un iegremdē tajā olas. Uz lēnas uguns vāra 5 minūtes (paipalu olas) vai 8 minūtes (pundurvistu olas). Tad notecina ūdeni un paipalu olu čaulas uzreiz saspaida ar vieglu plaukstas spiedienu. Pundurvistu olām čaumalu viegli iedauza, lai gaiss pakļūtu zem membrānas un čaumalu būtu vieglāk nolobīt vēlāk. Olas atstāj, lai atdziest.

2. Sakapātos zaļumus samaisa kopā. Tad sakapā ķiploku un iemaisa pie zaļumiem.

3. Riekstu maisījuma pagatavošanai uzkarsē cepeškrāsni līdz 180ºC, un apgrauzdē lazdu riekstus, kamēr tie kļūst gaiši zeltaini. Pēc tam riekstus noberzē ar kokvilnas vai linu dvielīti, lai dabūtu nost lielāko daļu brūno miziņu. Rupji sakapā un ieber bļodā.

4. Mazā, nepiedegošā pannā apgrauzdē sezama sēkliņas, maisot ar koka lāpstiņu, kamēr tās kļūst zeltainas. Tad ieber miezerī un mazliet sagrūž ar piestu. Sagrūstās sēkliņas ieber traukā pie lazdu riekstiem.

5. Noslauka pannu, ieber tajā koriandra sēkliņas un apgrauzdē. Tad ieber miezerī un mazliet sagrūž ar piestu. Sagrūstās sēkliņas ieber traukā pie lazdu riekstiem un sezama sēkliņām.

6. Sajauc pusi no riekstu un sēkliņu maisījuma ar zaļumu un ķiploku maisījumu. Pievieno sāli un svaigi maltus piparus pēc garšas. Atlikušo dukā ieber burciņā ar vāciņu un uzglabā citai reizei.

7. Noloba olas. (Paipalu olām ir cieta membrāna zem čaulas, tāpēc jāapbruņojas ar pacietību. Tiklīdz šī membrāna būs pārplīsusi, olas būs viegli nolobīt.) Olas noziež ar olīveļļu un pārgriež gareniski uz pusēm. Apziež ar eļļu arī olas griezuma daļu, lai tā nesakalst. Tad olas krietni apviļā garšaugu un riekstu maisījumā un izkārto uz lēzena šķīvja vai paplātes.

Tomātu un siera iesmiņi Kapri stilā

Sastāvdaļas (20 iesmiņiem):

  • 20 ķirštomātiņi, sagriezti uz pusēm
  • 20 mazi mocarellas siera gabaliņi
  • 40 bazilika lapas
  • Svaigi malti pipari
  • extra virgin olīveļļa

Pagatavošana:

Uz kokteiļu iesmiņiem vispirms uzdur tomāta pusīti, tad bazilika lapu, mocarellas gabaliņu, vēl vienu bazilika lapu un atkal tomāta pusīti. Pārkaisa ar pipariem un tieši pirms pasniegšanas apslaka ar dažiem pilieniem ļoti labas olīveļļas.

Tapas iesmiņi basku gaumē

Sastāvdaļas (20 iesmiņiem):

  • 40 mazas zaļās olīvas bez kauliņiem
  • 20 augstākā labuma anšovu filejas olīveļļā
  • 20 mazi marinēti zaļie čili pipari

Pagatavošana:

Uz kokteiļiesmiņa uzdur olīvu, tad salocītu anšovu fileju, čili piparu un vēl vienu olīvu. Receptē izmantotie čili pipari nav pārāk asi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!