Foto: Publicitātes attēli
Pārtikas šķiedrvielu jeb augu izcelsmes vielu galvenā funkcija ir palīdzēt gremošanas sistēmai. Tā ir savdabīga zarnu trakta "slota", kas sargā no aizcietējumiem un palīdz regulēt cukura līmeni asinīs. Uztura speciālisti norāda, ka šķiedrvielas ir jāiekļauj uzturā pietiekamā apjomā neatkarīgi no gadalaika, tomēr tās bieži vien tiek nepelnīti aizmirstas.

Šķiedrvielas ir augu valsts pārtikas produktu daļas, ko zarnu trakts nespēj pilnībā sadalīt. Galvenie šķiedrvielu avoti ir dārzeņi, augļi un ogas ar miziņu, sēklas, rieksti, pākšaugi un pilngraudu produkti, piemēram, maize.

"Lietojot uzturā pilngraudu un sēklu maizes, cilvēkiem ir iespēja ne tikai nodrošināt nepieciešamo šķiedrvielu daudzumu, bet arī uzņemt daudz citu dzīvībai svarīgu uzturvielu – minerālus, vitamīnus, aminoskābes utt.," stāsta "Fazer Latvija" produktu attīstības vadītāja Arlita Ābrante.

::recepte::

Apgrauzdē maizes šķēli un uzsmērē sarkano pesto.

Pievieno sasmalcinātu kazas sieru un gurķu strēmelītes vai šķēles.

Apkaisi ar ķirbju sēklām un pa virsu kārto dīgstus.

10Minūtes
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 gab.pilngraudu maizes šķēle3 TKsarkanais pesto1 TKgrieķu jogurts3 TKkazas siers gurķa šķēles šķipsnagrauzdētas ķirbju sēklas dīgsti pēc izvēles

Sagatavošana

1

Apgrauzdē maizes šķēli un uzsmērē sarkano pesto.

2

Pievieno sasmalcinātu kazas sieru un gurķu strēmelītes vai šķēles.

3

Apkaisi ar ķirbju sēklām un pa virsu kārto dīgstus.

Lai gardas brokastis!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!