Foto: IIHF

Pasaules hokeja čempionāts piektdien, 10. maijā iesākās ar aizraujošu cīņu B apakšgrupā Ostravā, kurā Vācijas valstsvienība ar rezultātu 6:4 (0:0, 3:2, 3:2) pārspēja Slovākijas valstsvienību. A apakšgrupā Prāgā Šveices izlase ar rezultātu 5:2 (1:1; 3:0; 1:1) pārspēja Norvēģijas hokejistus.

Vācijas hokejisti otrās trešdaļas vidū ieguva divu vīru vairākumu, kuru realizēja 32 sekunžu laikā. Dominiks Kahūns bija acīgākais vārtu priekšā, un viņš bija pirmais pie ripas pēc komandas biedra Leonarda Federla izdarītā metiena. Viņš ripu vārtos ievirzīja no tuvas distances. Slovāki šo vārtu guvumu apstrīdēja un pieprasīja video atkārtojumu, taču tiesneši vārtu guvumu ieskaitīja. Tas nozīmēja, ka Slovākija nopelnīja noraidījumu par spēles laika vilcināšanu, un vācieši turpināja spēlēt vairākumā. 33. minūtē Marks Mihaeliss piespēlēja Jonasam Milleram uz iemetiena apļa ārmalu, un viņš izpildīja teicamu metienu, dubultojot vāciešu pārsvaru.

Slovākija nedaudz vairāk nekā divu minūšu laikā rezultātu izlīdzināja. Mareks Hrivīks izmantoja to, ka Vācijas izlases vārtsargs Filips Grūbauers pēc vairākiem atvairītiem metieniem bija ārpus savas pozīcijas un atspēlēja pirmos vārtus, bet 39. minūtes sākumā Martins Fehervārijs izcēlās ar teicamu metienu no zilās līnijas.

Tiesa, 29 sekundes pirms otrās trešdaļas beigām Lukass Kelble izmantoja slovāku paviršību savā aizsardzības zonā. Mača 45. minūtē Vācijas izlases hokejists Jasins Elizs saņēma tālu piespēli un devās viens pret vārtiem, taču viņš šo momentu neizmantoja. Vācieši turpināja uzbrukt, Leonards Federls izdarīja metienu no kreisās malas, bet ripu vārtsargs atvairīja tieši virsū Markam Mihaelisam, kurš dubultoja vāciešu pārsvaru.

Slovākijai trīs minūtes vēlāk aizmugures stāvokļa dēļ neieskaitīja vārtus, tomēr slovāki brīdi vēlāk deficītu spēja samazināt, kad Ļibors Hudāčeks teicami ieņēma pozīciju vārtu priekšā, saņēma piespēli no Juraja Slafkovska un ar ātru metienu pārspēja vārtsargu. Slovākijai kārtējo reizi mačā izdevās izdarīt spiedienu uz Vācijas izlases vārtiem, tomēr vācieši sagaidīja savu uzbrukuma iespēju, un Leonards Federls ieguva vārtsarga atvairīto ripu un zibenīgi raidīja to vārtos.

Slovāki atspēlēšanos mēģināja turpināt ar vārtsarga nomainīšanu pret sesto laukuma spēlētāju, bet Tobiass Eders pārtvēra ripu un raidīja sesto golu tukšos pretinieku vārtos. Slovāks Matušs Sukels 15 sekundes pirms pamatlaika beigām meta precīzi no vārtu priekšas un panāca mača gala rezultātu.

Šveice sāk ar pārliecinošu uzvaru pret Norvēģiju

Jau no paša spēles sākuma iniciatīva piederēja šveiciešiem, kuri bija nominālie favorīti. Pirmās trešdaļas vidū ar skaistu metienu vārtu augšējā stūrī izcēlās Svens Andrigeto, gūstot pirmos vārtus gan savas komandas labā, gan visā Pasaules čempionātā.Norvēģijai pēc dažām minūtēm gan izdevās rezultātu izlīdzināt. Norvēģu rindās ar precīzu metienu izcēlās Markuss Vikingstads. Abas komandas perioda noslēgumā apmainījās ar vairākiem bīstamiem momentiem, taču rezultāts nemainījās. Šveice gan izdarīja daudz vairāk metienu pa vārtiem – tendence, kas saglabājās visas spēles garumā.

Otrā trešdaļa sākās haotiski, nevienai no komandām nespējot iegūt pārsvaru vai izveidot vārtu gūšanas izdevības. Norvēģiem bija izdevies spēles gaitu izlīdzināt, Šveices pārsvars nebija tik liels, cik spēles sākumā. Taču neilgi pēc tam Šveice vadībā izvirzījās otrreiz – ar precīzu metienu izcēlās aizsargs Romēns Lefels. Tam sekoja vēl divi vārti relatīvi īsā laikā. Vispirms 3:1 panāca Svens Zentelers, bet ar ceturto precīzo metienu Šveices rindās izcēlās Tristans Šervejs.

Noslēdzošajā trešdaļā Šveices komanda laukumā darbojās ļoti pārliecinoši, vairāk kontrolēja ripu un nedeva iespējas norvēģiem uzbrukt. Trešā perioda vidū šveicieši realizēja skaitlisko vairākumu, vārtus gūstot Nino Nīderraiteram.

Spēles turpinājumā Norvēģija ieguva divas iespējas spēlēt vairākumā, izmantojot otro no tām, kad vārtus guva 18 gadus vecais Mihaēls Brandsegs Nīgords. Rezultāts vairs nemainījās un šveicieši varēja svinēt pārliecinošu panākumu.

Šveicei bija milzīgs pārsvars metienu attiecībā 40:15. Abas komandas izmantoja vienu no trim vairākuma iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!