Foto: LETA

ASV Pārstāvju palātas lēmums par 61 miljarda dolāru palīdzību Ukrainai atjaunos ukraiņu cīņassparu, šādu vērtējumu pauda vēsturnieks un politologs Kārlis Daukšts.

Daukšts norādīja, ka ASV Pārstāvju palātas lēmums patlaban vēl nav ar reālu pienesumu, bet tas varētu atjaunot ukraiņu cīņassparu un sniegt morālu atbalstu, jo nogurums no kara jūtams.

Viņaprāt, arī izsludinātā mobilizācija Ukrainā ir devusi "otru elpu", tādēļ lēmumam vismaz pagaidām ir vairāk netieša ietekme nekā tieša. Viņš gan atzīmēja, ka tālākā likumprojekta gaita varētu būt ātra un to ātri parakstīs arī ASV prezidents.

Komentējot to, kādēļ lēmums ievilkās, eksperts norādīja, ka tas notika iekšpolitisku nesaskaņu dēļ starp divām partijām, nevis ģeopolitisku apsvērumu dēļ.

"Konservatīvo partijā Donalda Trampa piekritēji bija agresīvi noskaņoti, kas ASV presē radīja spiedienu – Trampa pārsvaru, tomēr viņš sāka šaubīties, kad šajā likumprojektā iekļāva palīdzību Izraēlai," sprieda Daukšts.

Daukšts secināja, ka līdz ar to kaut kāda veidā spiediens pret kongresmeņiem no Trampa puses kļuva vājāks, tādēļ demokrātiem un atsevišķiem republikāņiem izdevās virzīt lēmumu par palīdzību Ukrainai.

"Pentagons ir paziņojis, ka viņi jau bija gatavojušies un dažu nedēļu laikā nogādās nepieciešamos pasūtītos ieročus Ukrainai. Jautājums ir par to, vai tas ir aizdevums Ukrainai, vai tas būs jāatmaksā," pauda eksperts.

Eksperts papildināja, ka ASV lēmums rada galvassāpes Krievijai un ir izsaucis asu reakciju, bet tā ir parasta Krievijas retorika.

Jau ziņots, ka ASV republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta sestdien nobalsoja par likumprojektu, kas paredz piešķirt ilgi aizkavēto palīdzību Ukrainai.

Palīdzība Ukrainai ir apvienota kopējā paketē ar palīdzību arī Izraēlai un Taivānai. No kopējās summas – 95 miljardiem dolāru, ko paredz šī pakete, Ukrainai paredzēts atvēlēt 61 miljardu dolāru.

Iepriekš publicētais likumprojekts paredz, ka no nepilna 61 miljarda dolāru paketes apmēram 23 miljardi tiks novirzīti ASV bruņojuma arsenālu papildināšanai, apmēram 14 miljardi dolāru paredzēti bruņojuma iepirkšanai Kijivai, bet 11 miljardus dolāru paredzēts novirzīt ASV militārajām operācijām reģionā.

Pēc Pārstāvju palātas apstiprinājuma likumprojektiem, tie tiks nosūtīti Senātam kā vienota pakete. Senatori ir solījuši nekavēties ar likumprojektu atbalstīšanu un arī prezidents Džo Baidens ir solījis, ka steidzami tos parakstīs.

Atbalsts Kongresa apakšnamā nozīmē, ka ir pārvarēts lielākais šķērslis Baidena prasībai par finansējumu atbalstam Ukrainai, kuru prezidents pirmo reizi izteica oktobrī, kad Ukrainas bruņojuma rezerves sāka izsīkt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!