Фото: AFP/Scanpix
Vairāki franču zemnieki, kuri nodarbojas ar mājputnu audzēšanu, ceturtdienas naktī sašķaidījuši 100 000 olas, tādējādi protestējot pret zemajām olu cenām tirdzniecībā, kas neļauj zemniekiem atpelnīt ražošanu, vēsta portāls ”France24.com”.

Olu sķaidīšana sarīkota Bretaņā, kur 20 dažādi ražotāji, no kuriem daži bija tērpušies maskās, olas sasituši nakts melnumā uz kāda no autoceļiem. Zemnieki draudējuši – ja cena netiks pacelta, tad līdz svētdienai ik dienu sasitīs vēl 100 000 olu.

Zemniekiem kļuvis dārgāk mājputnus uzturēt Eiropas Savienības (ES) likumdošanas dēļ, kas nosaka labākus un sanitārākus apstākļus, kādos mājputni jātur. Lai šos apstākļus uzturētu, kopš 2012.gada zemniekiem esot pamatīgi jāinvestē savās saimniecībās, lai pielāgotos jaunajiem apstākļiem.

Lai panāktu cenas celšanos tirgū, zemnieki vēlas, lai par 5% samazinātu kopējā saražojamā olu apjoma kvotu. Tieši pārprodukcija esot par iemeslu zemajām olu cenām.

Fermeri aģentūrai AFP apgalvojuši, ka pašreiz peļņa no viena kilograma olu ir 75 eiro centi (52 santīmi) , bet izmaksas, lai šo apjomu saražotu, esot 95 centi (67 santīmi).

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !