Фото: Publicitātes foto

Bijusī Krievijas pilsone Alija Roza ir pārtraukusi gadiem ilgo klusēšanu un podkāstā "To Die For" atklāj savu seksa spiedzes skarbo dzīvesstāstu.

Podkāsta "To Die For" vadītājs Nīls Strauss ("The Dirt" – grāmatas par rokgrupu "Mötley Crüe" – līdzautors) izdevumā "Fox News Digital" izteicies, ka sākotnēji viņam esot bijis grūti noticēt Rozas stāstam. Tomēr pēc pamatīgas izpētes un avotu apzināšanas viņš nevarējis ignorēt viņas apgalvojumus. "Es aprakstīju tikai to daļu no stāsta, kas attiecas uz Alijas pieredzi Krievijā. Bet ir arī citi stāsta aspekti, kas skar pieredzes intensitāti, traumas, pēctraumatiskā stresa sindromu. Atceros pirmo reizi, kad vakariņu laikā tiku ar Aliju iepazīstināts," Strauss atceras. "Kad viņa sāka runāt, visi pārtrauca darāmo, tikai klausījās. Šis bija stāsts, kas bija jāpārstāsta, nekad iepriekš neko tādu nebiju pat dzirdējis."

Podkāstā minēts, ka iespējams, tā ir pirmā reize, kad Krievijas Federālās drošības dienesta apmācīts "pavedināšanas aģents" runā par "apmācību, paņēmieniem, mērķiem un misijām." "Esmu klusējusi vairāk nekā divas desmitgades," stāsta Roza žurnālam "Fox News Digital", "bet dažādu iemeslu dēļ es nevaru vairs klusēt. Nespēju sadzīvot ar šīm sāpēm... Ja es nerunātu, tad kurš gan to darītu?"

Podkāstā viņa stāsta, kā ar dēlu, vēlot viņam labāku dzīvi, aizbēga no Maskavas. "Manas dzīves lielākais sasniegums ir kļūšana par mammu," atklāj Roza. "Gribēju to piedzīvot, izveidot ģimeni, radīt bērnus. Bet man to neļāva darīt, un es sapratu – pagaidiet, pagaidiet, es dzīvoju tikai vienu dzīvi un nevēlos to upurēt kaut kam, kam vairs neticu. Tas bija brīdis, kad sāku meklēt iespēju aizbēgt."

Roza ir dzimusi Padomju Savienībā augsta ranga militārpersonas ģimenē. Viņas vectēvs cīnījies pret nacistiem Otrā pasaules kara laikā, bet tēvs vairāk nekā 45 gadus ir bijis augsta ranga virsnieks. Bērnībā meitene bija iesaistīta speciālā valdības programmā, kas paredzēta augsta ranga virsnieku bērniem.

Kādreiz viņa sapņojusi par karjeru modes industrijā, taču tēvs brīdinājis: "Nav citas iespējas." "Jau no agras bērnības es tiku apmācīta cīņas mākslā un fiziskajās aktivitātēs. Man tika iemācīts, ka nedrīkst padoties, nedrīkst būt neaizsargātai, vājai vai raudāt. Ja jums nav ģimenes locekļa, kurš ir augsta ranga virsnieks, tad šajā programmā iekļūt nav iespējams."

"Nekad nebūtu iedomājusies, ka vēlāk iesaistīšos seksa programmā," 18 gadu vecumā viņa tika izvēlēta no 350 apmācāmajiem, lai piedalītos īpaši slepenā programmā, ko bija izstrādājuši bijušie VDK psihologi un virsnieki. Tur viņa apguva pavedināšanas un pārliecināšanas prasmes, lai izvilinātu informāciju no ienaidnieka. "Tas nav tikai par seksu, patiesībā, pat ļoti tālu no tā. Tas viss ir saistīts ar komunikācijas mākslu. Mēs tika mācīts kā ģērbties, kā izmantot kosmētiku, kā sevi pareizi prezentēt, kā runāt ar savu "mērķi" un kā iegūt viņa uzticību... Tas ir par cilvēku, noziedznieku, vīriešu psiholoģiju... Izprast vīriešu perspektīvu un ko tieši viņi vēlas."

"Pavedinot, tas jādara tik vienkārši, kā – jāsāk ar labiem komplimentiem. Nevis teikt: "Man patīk tava jaka." Tiem ir jābūt ļoti precīziem un situācijai piemērotiem. Tā patiešām var cilvēkus piesaistīt un sākt viņiem patikt. Un, kad jūs zināt, kā vadīt sarunu, cilvēki būs ļoti atvērti un draudzīgi... Jūs iemācāties būt pieklājīgi, draudzīgi un cieņpilni." Un tad ir seksa paņēmieni: "Tas ir patiešām sarežģīti, taču tie liek mērķim kļūt ar jums apsēstam. Tā jau ir pilnīgi cita spēle."

Sieviete apgalvo, ka bija nepieciešami daudzi gadi, lai viņa saprastu, ka arī viņas "smadzenes ir izskalotas". "Mani pārliecināja, ka esmu varone, kura cīnās pret cilvēktirdzniecību un narkotiku kontrabandu, ka glābju nepilngadīgus bērnus, kuri ir nolaupīti no ģimenēm. Es redzēju vecākus, kuri nāca uz mūsu nodaļu raudādami, lai mēs palīdzētu viņiem," viņa precizē.

Arī atalgojums ir bijis zems – aptuveni 94 eiro mēnesī par sešām darba dienām nedēļā: "Bet es jutos kā patriote, kā varone, kas glābj dzīvības. Jutos ļoti spēcīga, ka man neviens neko nevar izdarīt. Pildot visas šīs misijas, es upurēju savu ķermeni. Es emocijas atdalīju no sava fiziskā ķermeņa." "Galu galā, kad izglābu kāda dzīvību, jutos labi. Bet nekad sev nejautāju, kā pati jūtos ķermenī, kuru pastāvīgi izmantoja un izvaroja... Kāds bijušais FIB aģents teica, ka es biju kā saplīsusi rotaļlieta, ko pati seksuāli tirgoju... Bet mēs ar klasesbiedriem tā nejutāmies, mums šķita, ka esam patriotiski, ka esam gatavi upurēt un darīt jebko savas valsts labā."

2004. gadā Roza iemīlējās vīrietī, par kuru viņai bija uzdevums ievākt izlūkdatus. Vīrieša līdzgaitnieki bija noskaidrojuši, ka Roza ir spiegs. Ar mīļotā palīdzību Rozai izdevās aizbēgt no Maskavas un galu galā iedzīvoties Losandželosā. Vairāk nekā desmit gadus viņa neesot bijusi Krievijā un ir pieņēmusi jaunu vārdu, ko izmanto joprojām. "Redzēju visas šīs sievietes aģentes, kuras apmēram 56 gadu vecumā bija vientuļas, bez privātās dzīves, bez ģimenes... Nevarēju pieņemt, ka tas notiek arī ar mani."

Dzīves laikā apgūtos spiegu pavedināšanas trikus viņa tagad māca nevis aģentiem, bet gan sievietēm, kuras vēlas celt savu pašcieņu. Un viņai ir vairāk nekā miljons sekotāju "Instagram". Runājot par aktuālajiem notikumiem, viņa ir "vīlusies" Krievijas uzsāktajā karā: "Putins sāka karu, nevainīgi cilvēki ir miruši bez iemesla... Tas ir šausmīgi. Mums par to ir jārunā, jo tas vēl nav beidzies... Kurš runās par šo ļaunumu? Ceru, ka mans stāsts mudinās sievietes vienai otru atbalstīt, atklāties un dalīties ar saviem stāstiem. Ceru, ka mēs spēsim būt vienoti."

Arī podkāsta vadītājs pauž cerību, ka viena atzīšanās varētu pamudināt citus spiegus runāt. "Kas mani piesaistīja? Lielākā daļa cilvēku baidās runāt. Un, ja Krievijas izlūkošanas programma ir tik plaši izplatīta, kāpēc tik maz cilvēku atklājas? Domāju, ka daudzi nesaprot, kas notiek ar sievietēm Krievijas militārās izlūkošanas vidē, viņu tiesību un rīcības trūkums, vardarbība un šausmas. Tas, ko izpētot Alijas stāstu, varu teikt, – tas nenāk par labu nevienam. Aģenti tiek ekspluatēti tāpat kā mērķi. Te nav uzvarētāju, ja izmantojat seksu un mīlestību kā kara ieročus," viņš saka.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !