Situācija vēža ārstniecības jomā Latvijā ir kritiska un, lai saglabātu ārstniecības nepārtrauktību, šogad papildus ir nepieciešami 10 miljoni eiro. Tā uzskata vairākas vēža pacientu biedrības, kuras uzsākušas kampaņu "Vēzis jāuzvar". Par to Monika Cālīte 23. septembrī pulksten 12 raidījumā "Spried ar Delfi" runāja ar biedrības "Soli priekšā melanomai" pārstāvi Sondru Zaļupi un Rīgas austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Dermatoonkoloģijas vienības vadītāju stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" Aleksandru Derjabo.

Covid-19 pandēmijas laikā onkoloģisko pacientu skaits gan Eiropā, gan pasaulē pieaudzis. Cīņa pret vēzi ir pasludināta par vienu no Eiropas Savienības prioritātēm. Lai gan saslimstība ar onkoloģiskajām slimībām arī Latvijā strauji palielinājusies un tas ir viens no galvenajiem pāragras mirstības cēloņiem Latvijā, valsts finansējums ir zemākais Eiropā.

Pētījumi liecina, ka Eiropā kopējās ar onkoloģisko pacientu ārstēšanu saistītās izmaksas ir vidēji 378 eiro uz vienu iedzīvotāju, kamēr Latvijā – 2,6 reizes mazāk jeb 142 eiro. Salīdzinājumā ar ES Latvijā vēža pacientam ir par 12% mazākas izredzes nodzīvot ilgāk par 5 gadiem pēc diagnozes noteikšanas, savukārt salīdzinājumā ar Zviedriju – par 21% mazākas.

Kampaņas "Vēzis jāuzvar" ietvaros ikviens ir aicināts parakstīties par lielāku finansējumu vēža ārstēšanai manabalss.lv.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!