Фото: LETA
Депутат Сейма Андрей Элксниньш ("ЦС") обратился в Генпрокуратуру с просьбой начать уголовный процесс и проверить продажу Citadele, а также призвать виновных к ответственности.

Партийное заявление публикуется в оригинале

Tāpat A. Elksniņš vēršas KNAB ar lūgumu pārbaudīt darījumu. Izvērtējot bankas Citadele finanšu informāciju, secināms, ka bankai ir izcils finanšu stāvoklis — bankas pašu kapitāls ir 159,3 miljoni eiro. Tā kā valstij šobrīd pieder 75% bankas akciju, 119,45 milj.eiro no "Citadeles" pašu kapitāla būtu tieši attiecināma uz valsti. Tādējādi skaidri redzams, ka jau sākotnējā pārdošanas cena (nerunājot par fonda piedāvāto pārdošanas cenu) nes valstij zaudējumus vismaz 6 miljonu eiro apmērā (119 milj. — 113.milj. = 6 miljoni). Turklāt, pašu kapitāls ir tikai daļa bankas vērtības, jo bez pašu kapitāla tikpat būtiska nozīme ir biznesa vērtībai, jo īpaši peļņas rādītājiem, kas "Citadelei" ir ļoti labi — šī gada pirmo pusgadu "Citadeles" grupa noslēgusi ar 14,4 miljonu eiro neauditēto peļņu, kas ir par 74% vairāk nekā pirms gada. 2014. gada pirmajā pusgadā grupas kopējie aktīvi ir 2,6 miljardi eiro, kredītportfelis ir 1,1 miljards eiro, bet noguldījumu portfelis — 2,2 miljardi eiro.

Aizdomas rada arī nupat atklātībā nonākušais "ceļojums" — 2014.gada 19.septembrī atklātībā nāca ziņas par to, ka "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, Eiroparlamenta deputāts Valdis Dombrovskis ("Vienotība") un aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) — 2014.gada augustā ņēma kopīgu dalību atpūtas pasākumos Gruzijā, piedaloties Citadeles pircējam ASV investīciju fonda „Ripplewood Holdings" oficiālam pārstāvim Valdim Siksnim. Tas noticis — tikai divas dienas pirms 29. jūlija, kad Laimdotas Straujumas ("Vienotība") valdība lielā slepenībā aiz slēgtām durvīm bija izlēmusi piešķirt ekskluzīvu statusu vienam no diviem reālākajiem Citadeles pircējiem — tieši Sikšņa pārstāvētajam ASV investīciju fondam "Ripplewood Holdings".

Pēc iepriekš minētas informācijas analīzes un izvērtēšanas, rodas pamatotas aizdomas, ka pastāvēja noziedzīga noruna starp Latvijas politiķiem (Dz.Zaķis, V.Dombrovskis) un ASV investīciju fondu „Ripplewood Holdings", kuriem banka Citadele tiek pārdota par summu, ko pati banka spēj atgūt gandrīz divu gadu garumā, t.i., ir saskatāma tīša valsts izzagšana konkrētu amatpersonu interesēs.

A.Elksniņš uzskata, ka "Vienotības" amatpersonas veica virkni iepriekš saskaņotu un tīšu darbību, kuru mērķis bija pārdot banku "Citadele" par neadekvāti zemu cenu, t.i., neizdevīgi Latvijas valstij, faktiski veicot valsts izzagšanu, atsevišķu politiķu interesēs un labā, ar to nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā. Šādos apstākļos ir acīmredzama lielā mēroga korupcija valsts augstāko amatpersonu starpā.

Šos faktus A. Elksniņš lūdz pārbaudīt KNAB un Ģenerālprokuratūrai, kā arī ierosināt kriminālprocesu.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !