Foto: Ilona Žīgure

Ja sanāk būt Smiltenes pusē, vērts apmeklēt Smiltenes Veco parku. Skaista un sakopta vieta, kas vijas gar Vidusezeru, upi Abuls un Tepera ezeru. Parkā var nokļūt no trim pusēm un ērti atstāt automašīnu stāvvietā pilsētas centrā, pie poliklīnikas, Tepera ezera vai doties kājām un apskatīt vēl citus objektus Smiltenē.

Brīdī, kad devos pastaigā, novēroju dažāda vecuma cilvēkus, kuri parkā nesteidzīgi, katrs savā ritmā, baudīja dabu. Iedzīvotāji parku izmanto arī kā aktīvās atpūtas vietu – skrien, nūjo, pārvietojas ar velosipēdu. Parks pārsteidz ar putnu dziesmām, koku un krūmu dažādību. Ūdeņi te mierīgi, te mutuļojoši. Dabas skaņu daudzveidība ir ik uz soļa.

Nesteidzīga pastaiga parkā aizņems vismaz stundu, ļaujot ikvienam individuāli izplānot sev atbilstošu maršrutu. Radošuma veicināšanai, izlēmu saskaitīt, cik dažāda veida augi brīvā dabā parka teritorijā ir uzziedējuši. Pastaigas beigās secināju, ka parka apmeklējuma dienā tādi bija astoņi.

Ikviens var izvēlēties savu Vecā parka maršrutu un ceļu krustcelēs spontāni nogriezties uz citu pusi, lai, vēlāk atgriežoties, to atkal šķērsotu. Parka teritorijā apskatāmi vairāki vides objekti, piemēram, Taurenis – veltīts dzejnieces Marikas Svīķes piemiņai. Arī Ventīlis/aizbīdnis – veltīts firstam Paulam Līvenam. Vēl Metāla siržu objekts – saukts par "vietu, kur mīlēt" un Piena steķis – ūdens ņemšanas vieta.

Parka teritorijā iekārtotas āra estrāde, āra bibliotēka un trenažieru vieta. Parks piedāvā izlīkumot Kluso taku un Tēlniecības taku. Te atrodas avotiņš, un parka slūžas ir vieta, kur var pārliecināties par ūdens varenību. Visā parka teritorijā izvietoti informatīvi un izglītojoši stendi, kas vēsta par Smiltenei nozīmīgām vēsturiskām vietām.

Viens no stendiem stāsta par zudušu vērtību – pirti, kas kādreiz atradās parkā: "Līdzās ūdens pārgāznei agrāk atradās 1973. gadā pēc arhitekta Melngaiļa projekta celtā pirts [..]. 1994. gada janvāra naktī pirts nodega, un līdz mūsdienām tā vairs nav atjaunota."

Cits informācijas stends informē par Smiltenes HES, kas bijusi pirmā visā Baltijā. "1913. gada beigās Līvens pabeidza tā laika modernāko HES Baltijā ar derivācijas kanālu, kas arī mūsdienās atrodas turpat. Ar izrakto zemi paaugstināja Tepera dambi, lai iegūtu maksimālo ūdens līmeņa starpību (14 m)." Mans izvēlētais maršruts veda pāri trim tiltiem, no kuriem viens bija šūpojošais. Pār Tepera ezeru ir iespēja šķērsot vēl trīs tiltus – divi no tiem ved uz Tepera ezera saliņu.

Vasaras sezonā Tepera ezers iecienīts kā aktīvās atpūtas vieta. Netālu no Tepera ezera promenādes atrodas vairāk nekā 20 dižpriedes. Tās apzīmētas ar Dabas aizsardzības pārvaldes izvietoto informatīvo zīmi "Ozollapa" un apskatāmas pastaigas laikā. Pēc Dabas aizsardzības pārvaldes datiem, par dižkoku uzskatāms tāds koks, kura stumbra apkārtmērs pie zemes ir 1,3 m.

Smiltenes "Vecā parka" teritorijā ir pieejamas gan labierīcības, gan atkritumu urnas, gan atsevišķas urnas dzīvnieku izkārnījumiem. Viscaur parkā izvietoti soliņi, ja nu sanāk nogurt vai ir vēlme ķert pirmos siltos saules stariņus. Var arī vienkārši piesēst un baudīt dabu, aizmirstot, ka atrodies pilsētā. Vakara stundās parks tiek izgaismots un aicina sevi iepazīt no cita skatupunkta. Parks ir iedvesmojoša vieta, kur relaksēties, atklāt ko jaunu, izzināt dabas procesus un baudīt tā piedāvātās iespējas. Un tas viss bez maksas, ej un baudi!

Pastaiga parkā noteikti ir labs papildinājums koncertam vai citam kultūras, vai sporta pasākuma apmeklējumam. Ja pastaigas laikā rodas vēlme pēc kulinārajām baudām, ir iespēja iegriezties parka restorānā un gardi paēst. Parks ir iedvesmojošs it visos gadalaikos, bet pavasaris ir īpašs ar plaukstošiem kokiem un ziediem. Vieta, kur rast prieku un notvert šos gaistošos mirkļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!