Foto: Publicitātes foto

No otrdienas, 7. maija, Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārās sekretāres darba pienākumus sāks pildīt bijusī kultūras ministre, līdzšinējā Eiropas Parlamenta deputāte Dace Melbārde (JV).

Ministrijā portālu "Delfi" informēja, ka Melbārde pievienojas ārlietu ministres Baibas Bražes komandai, noslēdzot darbu pašreizējā Eiropas Parlamenta sasaukumā, kur deputāte ievēlēta 2019. gada Eiropas vēlēšanās.

Šajā Eiropas Parlamenta sasaukumā Melbārde tika ievēlēta no Nacionālās apvienības saraksta, savukārt jūnijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās viņa kā piektais numurs startēs no "Jaunās Vienotības" saraksta.

"Jaunās Vienotības" birojā portālu "Delfi" informēja, ka, ieņemot jauno amatu, Melbārde savu mandātu Eiropas Parlamentā noliek. Tāpat stāšanās parlamentārās sekretāres amatā neietekmēs Melbārdes aktivitātes Eiropas Parlamenta vēlēšanu kampaņā. Viņa turpinās aktīvi piedalīties kampaņā ārpus ikdienas darba pienākumiem.

No 2013. gada līdz 2019. gadam Melbārde bija kultūras ministre. Pirms tam viņa bija Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore un Britu padomes pārstāvniecības vadītāja Latvijā, kā arī ilgus gadus strādāja Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Latvijas Nacionālajā komisijā kā komisijas prezidente un ģenerālsekretāre.

Melbārde Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē ieguvusi maģistra grādu sabiedrības vadībā, savukārt Latvijas Kultūras akadēmijā – kultūras teorijā un vadībā. Latvijas Universitātē iegūts bakalaura grāds vēsturē. Šobrīd Latvijas Kultūras akadēmijā Melbārde izstrādā promocijas darbu.

Melbārde 2017. gadā ieguva Pasaules brīvo latviešu apvienības Kultūras fonda Goda balvu. 2013. gadā Melbārdei piešķirts III šķiras Triju zvaigžņu ordenis, kā arī Ministru kabineta Atzinības raksts.

"Man ir liels gods pieņemt ārlietu ministres uzaicinājumu pievienoties viņas birojam. Apzinos, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā labas, konstruktīvas starpvaldību attiecības un starptautiskā solidaritāte ir izšķiroši svarīgas miera un drošības atjaunošanai Eiropā un pasaulē kopumā. Ceru, ka manas zināšanas starpkultūru komunikācijā, pieredze darbā starptautiskajās organizācijās, jo īpaši darbība Eiropas Parlamenta Speciālajā komitejā par trešo valstu iejaukšanos Eiropas demokrātiskajos procesos un Drošības un aizsardzības apakškomitejā, palīdzēs Latvijai būt aktīvai spēlētājai gan ES kopējās ārpolitikas un drošības politikas veidošanā, gan citu mūsu valstij nozīmīgu divpusējo un daudzpusējo starptautisko jautājumu risināšanā," norāda Melbārde.

Iepriekš vēstīts, ka Baibas Bražes komandai pievienosies padomniece stratēģiskās komunikācijas un publiskās diplomātijas jautājumos Signe Znotiņa-Znota un padomnieks drošības un sabiedrības noturētspējas jautājumos Tomass Pildegovičs.

Ministres biroju vada līdzšinējais Ārlietu ministrijas Austrumeiropas un Centrālāzijas valstu nodaļas vadītājs Kaspars Krumholcs, bet viņa vietniece ir diplomāte Andra Krūmiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!