Ar Gunāra Janaiša stāstījumu par dažādu ievērojamu Latvijas kultūras un mākslas personību fotografēšanu turpinām video publikāciju ciklu "Viena fotogrāfa stāsts", tas turpinājums Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" partnerībā īstenotam sadarbības projektam, kas 2017. gadā uzsākts kā iniciatīva "Vienas gleznas stāsts" un nu ieguvis paplašinājumu.

Gunārs Janaitis (1934) studējis Latvijas Valsts Universitātē filoloģijas fakultātē, taču fotografēt sācis 14 gadu vecumā un bijis ilggadējs fotokluba "Rīga" biedrs. Mākslinieka profesionālā darbība noritēja kultūras fotožurnālistiskā strādājot laikrakstā "Literatūra un Māksla" (1967-1994), kas ieņēma īpašu vietu Latvijas domāšanas telpā, tā bija intelektuāļu un domātāju tribīne, kas iesaistīja tā laika spilgtākos Latvijas domātājus - rakstniekus, māksliniekus, filozofus, zinātniekus, kas bija pamats tālākajam intelektuāļu ieguldījumam atmodā. Janaitim bija iespēja fotografēt daudzus ievērojamus cilvēkus, būt klāt nozīmīgos notikumos. Fotogrāfs radījis apjomīgu kolekciju ar Latvijas izcilību portretiem, viņa uzmanības fokuss vienmēr bijis portrets, pats cilvēks, personība, mēģinājums notvert viņa "esenci", viņa spēku caur žestu un noskaņu viņu raksturojošā vidē.

"Viena fotogrāfa stāsts" ir izglītojošs projekts astoņās video mini-sērijās par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā iekļautajām 20. gadsimta otrās puses un 21. gadsimta mākslas fotogrāfijām un to autoriem.

Lai raksturotu šo periodu, izvēlēti astoņi autori: Andrejs Grants (1955), Inta Ruka (1958), Egons Spuris (1931–1990), Māra Brašmane (1944), Gvido Kajons (1955), Zenta Dzividzinska (1944–2011), Gunārs Janaitis (1934) un Gunārs Binde (1933).

"Viena fotogrāfa stāsts" video ar latviešu, krievu un angļu valodas subtitriem ikvienam interesentam pieejami muzeja mājas lapā, LNMM mobilajā lietotnē (GooglePlay un AppStore), YouTube kanālā, Facebook lapā, kā arī portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!