Foto: Shutterstock
Tiek prognozēts, ka šogad cilvēkus īpaši piesaistīs Itālijas daiļums un šarms – apburošo vīna dārzu un gastronomisko izvirtību dēļ. Tāpat ceļotāji raugās uz Francijas, Apvienotās Karalistes un Vācijas pusi, ziņo portāls "Euronews".

Saskaņā ar tūrisma tendenču analītikas uzņēmuma "Mabrian" datiem, tūristi Eiropā arvien vairāk meklē iespēju ielūkoties citu kultūru dzīvēs un izbaudīt aktivitātes pludmalēs. Lai noskaidrotu, kuras valstis ar šādām iespējām var piesaistīt tūristus, "Mabrian" izmantoja mākslīgo intelektu un dabiskās valodas apstrādes algoritmus, lai izanalizētu spontānas sarunas par ceļošanu sociālajos medijos laika posmā no 2023. gada janvāra līdz oktobrim. Kopumā tika analizēti vairāk nekā 380 miljoni tūrisma pieminējumi.

Pētījumā konstatēts, ka globālā tendence tūrismā pēdējos gados ir doties pieredzes bagātākos un mazāk tradicionālos ceļojumus. Lai arī aktīvā un gastronomiskā tūrisma popularitāte kopš 2019. gada ir pieaugusi par astoņiem procentiem, tieši kultūras tūrisms ir galvenā Eiropas apmeklētāju motivācija.

Lai noskaidrotu, kuri galamērķi, iespējams, būs vispieprasītākie 2024. gadā, "Mabrian" aplūkoja tos galamērķus, kuros ir vislielākais pieprasījums pēc pieredzes bagātām aktivitātēm, vienlaikus saglabājot interesi arī par kultūras ceļojumiem. Tika analizēta arī galamērķu starptautiskā pieejamība, izmantojot aviopakalpojumus.

Kādas ir prognozes?

Rezultāti liecina, ka visvairāk tūristus vilinās šarmantā Itālija, turklāt ar vairākiem ceļotājus saistošiem reģioniem. Itālijas reģions Pjemonta ieguva pirmo vietu savas unikālās kultūras, pievilcīgās dabas un arī gastronomijas dēļ.

Tālāk seko Alba, kas pazīstama ar savu ikgadējo balto trifeļu tirgu, pēc tam – ziemas aktivitātes, ko sniedz "Via Lattea" slēpošanas kūrorts Itālijas Alpos, aptuveni 70 kilometru attālumā no Turīnas. Tāpat ceļotājus saista "Lange" reģions, kurā aplūkojami iespaidīgie vīna dārzi, kā arī Madžores ezera apkārtne Itālijas un Šveices pierobežā. Tālāk seko tādi Itālijas reģioni kā Kampānija, Lombardija un Emilija-Romanja.

Ārpus Itālijas robežām tūristus potenciāli varētu uzrunāt Jaunakvitānijas reģions Francijā, kas slavens gan gardā ēdiena, gan vīna dēļ, turklāt reģions lepojas arī ar neticami skaistu dabu. Arī šajā apgabalā pieejami slēpošanas kūrorti un dažādas pārgājienu takas.

Tūristi interesi izrāda arī par Austrumangliju Apvienotajā Karalistē, kurā baudīt gan dabas skatus, gan iepazīt vietējo kultūru, dodoties izglītojošās ekspedīcijās uz muzejiem.

Tālāk atkal seko Francija ar Oksitānijas reģionu, kurā aplūkojami augļu dārzi, dažādas pārgājienu takas un UNESCO sarakstā iekļautais Dienvidu kanāls. Šajā reģionā atrodas arī tādas lielas pilsētas kā Tulūza un Monpeljē.

Interese izrādīta arī par Ziemeļreinas-Vestfālenes reģionu Vācijā, kur atrodas Ķelnes un daudzas apskates vērtas pilis. Pēdējās vietās ierindojas Hamburga Vācijā un Lisabona Portugālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!