Фото: Publicitātes foto

Ziemeļeiropas enerģētikas uzņēmums "Gren", kas ražo siltumenerģiju Jelgavā, Gulbenē, Rīgā un Daugavpilī, paziņojis par plāniem ieguldīt 200 miljonus eiro jaunas atkritumu reģenerācijas stacijas būvniecībā Pierīgā Salaspils novada Aconē.

Paredzēts, ka jaunā reģenerācijas stacija siltuma un elektrības ieguvei izmantos šķirotus, pārstrādei nepiemērotus nebīstamos sadzīves un rūpnieciskos atkritumus, kas citādi nonāktu atkritumu poligonā. Tāpat tiks izmantoti koksnes atlikumi un zemas kvalitātes biomasa, informē uzņēmuma pārstāvji.

Jaunajā reģenerācijas stacijā tiks izmantotas mūsdienīgākās un drošākās tehnoloģijas un paredzams, ka tā darbību uzsāks 2029. gadā.

"Eiropā pašlaik darbojas vairāk nekā 500 reģenerācijas stacijas, kas nodrošina konkurētspējīgu enerģijas cenu lietotājiem un samazina poligonos apglabājamo atkritumu apjomu. Latvija ir viena no pēdējām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur šāds risinājums netiek izmantots," paziņojumā presei norāda "Gren" vadītājs Ilka Nīranens (Ilkka Niiranen).

Uzņēmums jaunās reģenerācijas stacijas plānošanai, projektēšanai, realizēšanai un ekspluatācijai izmantos pieredzi, ko guvis Lietuvā, kur līdzīga koģenerācijas stacija Klaipēdā darbojas jau 11 gadus, norāda "Gren" darbības vadītājs Latvijā Andris Vanags.

"Konkurētspējīga siltumenerģija ir nepieciešama Rīgā, savukārt mūsu resursi būs atkritumi, kas šobrīd pēc šķirošanas nonāk Latvijas atkritumu poligonos," saka Vanags.

"Jaunā reģenerācijas stacija stiprinās enerģētisko neatkarību un drošību, kā arī nodrošinās atkritumu atlikumu novirzīšanu no poligoniem. Projekta realizācijas ietvaros tiks veiktas investīcijas valsts ekonomikā, veidota tīrāka vide un izveidota infrastruktūra tālākai attīstībai," uzsver Vanags.

Jaunajā reģenerācijas stacijā gadā paredzēts izmantot 150 līdz 200 tūkstošus tonnu kurināmā. Stacijas siltuma jauda plānota 50-70 megavati, savukārt elektriskā jauda 15-20 megavati. Ar šajā stacijā saražoto enerģiju varēs nodrošināt siltumapgādi apmēram 40 000 mājsaimniecību, liecina "Gren" mājaslapā publicētā informācija.

Plānots, ka kurināmā piegādes veiks vietējie uzņēmēji slēgta tipa automašīnās un to izkraušana notiks slēgtā, drošā, kontrolētā telpā, novēršot putekļu un aromātu nonākšanu apkārtējā vidē.

Фото: Publicitātes attēli

Tāpat stacija tiks būvēta tā, lai jebkādas smakas neizplūstu ārpus tās. Ar īpašu dūmgāzu attīrīšanas sistēmu tiks veikta ražošanas procesā radušos dūmgāzu attīrīšana, nodrošinot būtiski mazākus emisiju apjomus, nekā to pieļauj spēkā esošie normatīvie akti.

Reģenerācijas stacija tiks aprīkota ar nepārtraukto emisiju monitoringa sistēmu, nodrošinot pastāvīgu kontroli un caurskatāmu darbības rādītāju pieejamību sabiedrībai un kontrolējošajām iestādēm.

"Gren"

  • "Gren" izstrādā un piedāvā enerģijas risinājumus ilgtspējīgai centralizētajai siltumapgādei un aukstumapgādei, atjaunojamās un industriālās enerģijas pakalpojumiem.

  • Uzņēmums šobrīd strādā Latvijā, Igaunijā, Somijā, Lietuvā, Zviedrijā un Apvienotajā Karalistē. Iepriekš tas bija pazīstams ar nosaukumu "Fortum".

  • "Gren" grupai Latvijā tieši un netieši pilnībā pieder uzņēmumi SIA "Gren Latvija", SIA "Gren Jelgava", SIA "Gren Rīga", SIA "RigaVest CHP", SIA "Gren Gulbene" un SIA "Gren Daugavpils", kā arī daļa (27, 58%) AS "Jelgavas siltumtīkli".

  • SIA "Gren Latvija" apgrozījums 2022. gadā 41,929 miljoni eiro, tīrā peļņa 6,364 miljoni eiro.

    Avots: "Lursoft", uzņēmuma sniegtā informācija

Martā par jaunas biorafinēšanas ražotnes būvniecību Latvijā, ieguldot līdz pat 700 miljoniem eiro, paziņoja Igaunijas uzņēmums "Fibenol".

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !