Фото: stock.xchng
Nākamnedēļ būs 1.aprīlis, kas tradicionāli visā pasaulē ir Joku diena, kad cilvēki viens otru izjoko.

Tomēr cilvēki mēdz izjokot ne tikai viens otru, bet arī lielas cilvēku masas. Portāls "Delfi" piedāvā interneta vietnes "ranker.com" izveidoto sarakstu ar jokiem, kas globāli kļuva populāri un pievērsa lielu cilvēku masu uzmanību.

Burgers kreiļiem


Фото: AFP/Scanpix

1998.gadā 1.aprīlī ātro ēstuvju uzņēmums "Burger King" ievietoja laikrakstā "USA Today" lielu reklāmu, iepazīstinot cilvēkus ar jauno produktu - "Kreiļu lielais burgers".

Kā norādīja uzņēmums, burgera sastāvdaļas būs tieši tādas pašas, taču izvietotas pa 180 grādiem savādāk. "Burger King" tajā dienā pārpludinājuši amerikāņi, pieprasot "Kreiļu lielo burgeru", bet daudzi prasījuši arī "Labroču lielo burgeru".

Nākamajā dienā "Burger King" izplatīja preses relīzi par to, ka tas bijis 1.aprīļa joks.

Uzmanīgi – dihidrogēna monoksīds


Фото: PantherMedia/Scanpix

Lielu paniku Kalifornijas pilsētiņā Aliso Viejo izraisīja kāds anonīms "terorists", kurš draudēja ar kādu "šausminošu vielu" - dihidrogēna monoksīdu.

Pilsētas varas iestādes jau bija sagatavojušās balsot par dažādu preču daļēju tirdzniecības aizliegumu, kamēr netiks atrasts vainīgais. Tomēr par laimi neilgi pirms balsošanas kāds cilvēks bija "apgaismojis" vietējos deputātus, ka šī bīstamā viela ir parasts ūdens (dihidrogēns- divi ūdeņraži jeb H2; monoksīds- viens skābeklis jeb O; kopā sanāk H2O).

Joks vēlāk izrādās patiesība


Фото: AP/Scanpix

1974.gadā Aļaskas pilsētiņā Sitkā kāds jokdaris "aizdedzināja" vulkānu Edgecumbe, liekot domāt par izvirdumu.

1.aprīlī pilsētiņas cilvēki izgāja ielās, lai vērotu lielu dūmu mākoni, kas veļas no vulkāna. Kā vēlāk izrādījās, vietējais jokdaris Olivers Bikars uz vulkānu bija aizvedis simtiem vecu riepu, kuras aizdedzinājis, radot iespaidu, ka vulkāns sācis darboties. Slavenam jokam vīrietis bija gatavojies četrus gadus.

Pēc sešiem gadiem pa īstam aktivizējās cits vulkāns Aļaskā - Svētās Helēnas vulkāns. Tad Sitkas iedzīvotāji aizrakstīja Bikaram vēstuli ar tekstu, ka šoreiz "viņš ir pāršāvis pāri strīpai".

Citplanēties Brensons


Фото: AFP/Scanpix

1.aprīļa joks par 31.marta joku izvērtās pazīstamajam Ričardam Brensonam.

1989.gadā viņš ar īpaši veidotu gaisa balonu, kas bija līdzīgs NLO šķīvītim, izbiedēja Londonas mieru. 31.marta daudzi interesenti netālu no Londonas uz šosejas apstājās, ieraugot šo NLO. Policija saņēma satriekto britu zvanus, notikuma vietā ieradās vairākas ekipāžas. Kad durvis atvērās, no tā izkāpa "sudraba tērpā tērpies cilvēciņš", kas izbiedēja policistus.

Ar NLO bija atlidojis Brensons, kura plāns bija 1.aprīlī nolaisties Londonas centrā - Haidparkā. Taču laika apstākļi un kļūme aprēķinos joku padarīja par "31.marta joku".

Planētas mainīs izkārtojumu Saules sistēmā


Фото: AP/Scanpix

1976.gadā astronoms Patriks Mūrs tiešraidē BBC radio pavēstīja, ka pasaule pieredzēs vienreizēju fenomenu.

Pēc Mūra teiktā, 1976.gada 1.aprīlī pulksten 9:47 no rīta Saules sistēmā mainīsies planētu izkārtojums - Plutons (kad tā vēl skaitījās planēta) būs priekšā Jupiteram, tādējādi uz brīdi radot bezsvara stāvokli uz zemes.

Interesanti, ka radiostacija vēlāk saņēma vairākus zvanus no klausītājiem, kuri bija izjutuši šo bezsvara stāvokli un "riņķojuši ap savām mājām".

Brīvības zvans kļūst par ‘Taco Liberty Bell’


Фото: AP/Scanpix

Amerikāņus izjokojis savulaik vēl viens ātrās ēdināšanas restorāns - "Taco Bell".

1996.gada 1.aprīlī lielākajos ASV laikrakstos parādījās informācija, ka "Taco Bell" iegādājies vēsturisko Brīvības zvanu ("Liberty Bell") un to pārdēvēs par "Taco Liberty Bell", lai tādējādi palīdzētu ASV ekonomikai un samazinātu parādu. Lielo zvanu plānots pārvest uz "Taco Bell" galveno mītni Irvinā, kur to varēs apskatīt interesenti.

Tuvākajās stundās "Taco Bell" ofisus un Nacionālā paraka informācijas dienestu pārpludināja šokēto amerikāņu zvani. Taču reklāmai bija liela ietekme, jo tuvākajās dienās restorānos apgrozījumus palielinājās par 1,1 miljonu ASV dolāru.

Globālas izmaiņas matemātikā


ASV, Alabama 1998.gadā nonāca pasaules matemātiķu un zinātnieku uzmanības centrā, jo gribēja mainīt zinātni.

Kāda organizācija "New Mexicans for Science and Reason" publicēja rakstu, apgalvojot, ka Alabamā turpmāk matemātiskā konstante π (Pī) būs apaļš 3, nevis 3,14159. Turpmākajās dienās Alabamas vadība saņēma neskaitāmus zvanus no dusmīgiem vadošajiem zinātniekiem, kuri centās pierādīt, ka nedrīkst neko mainīt.

Vēlāk izrādījās, ka raksta autors ir fiziķis Marks Boslovs, kurš to bija domājis kā parodiju un ar rakstu protestēja pret evolūcijas nepareizu mācīšanu skolās.

Negaidītas atlaides

Фото: AFP/Scanpix

1915.gada 1.aprīlī negaidītu un patīkamu pārsteigumu sarūpēja ASV laikraksts "Boston Morning Globe".

Laikraksts pie lasītājiem nonāca par puscenu, radot izbrīnu visos darbiniekos un īpašniekos. Kā izrādījās, tipogrāfijā kāds darbinieks bija pajokojies un uz spiestuvi palaidis laikrakstu, norādot pusi no ierastās cenas.  Tajā dienā pārdeva 60 000 eksemplārus.

Lohnesa briesmoņa dēla mirstīgās atliekas

Фото: AP/Scanpix

1972.gadā Jorkšīras zoodārza pārstāvji slavenajā Lohnesa ezerā atrada pierādījumus, ka tur dzīvo briesmonis.

Pēc anonīma ziņotāja sniegtās informācijas, dzīvnieku pētnieki devās uz Lohnesa ezeru un atrada tajā "Nessija dēla" mirstīgās atliekas. Tālu gan zinātnieki netika, jo viņus aizturēja policija, lai noskaidrotu apstākļus.

Kā vēlāk izrādījās, kāds Jorkšīras zoodārza darbinieks izjokoja savus kolēģus. Nedēļu pirms tam zooloģiskajā dārzā nomira izmēros diezgan liels jūras lauvas tēviņš. Jokus mīlošais darbinieks, zinot, ka tuvojas 1.aprīlis, ielika viņa mirstīgās atliekas saldētavā, tad aizveda uz Lohnesa ezeru un iemeta dzīvnieku tur. Tad viņš anonīmi paziņoja kolēģiem par atradumu, un Jorkšīras zoodārza darbinieki uzķērās uz šo joku.

PSRS ienāk ASV interneta tīklā

Фото: AFP/Scanpix

Globālā tīmekļa pirmssākumos kāds joks gandrīz nostrādāja pasaules miera labā un varēja kļūt par soli ceļā uz "aukstā kara" pārtraukšanu.

1984.gadā ASV interneta viens no galvenajiem tīkliem "Usenet" saņēma ziņu no chernenko@kremvax.UUCP ar apgalvojumu, ka Padomju Savienība plāno iesaistīties "Usenet" tīklā. Tas kļuva par neticamu notikumu, jo PSRS piekrīt sadarboties ar ASV un piekrīt amerikāņiem.

Tas varēja kļūt par ievērojamu soli, lai "atkausētu" abu lielvalstu attiecības, tomēr tā nenotika. Divas nedēļas no šīs ziņas rakstītāja nebija nekādu ziņu, bet vēlāk kāds Pīts Bērtema atklāja, ka uzrakstītā ziņa bija 1.aprīļa jociņš.

Interesanti, ka pēc sešiem gadiem, kad Maskava sāka lietot internetu, "kremvax" tika lietots kā domēns, atceroties šo joku.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !