Šodien Londonas izsoļu namā "Sotheby`s" tiks izsolīta latviešu vecmeistara Ludolfa Liberta glezna "La Madelaine. Paris" ar krievu glezniecības birku, kuras sākumcena ir noteikta 5000 līdz 7000 Lielbritānijas mārciņu.
Pasaules tirgū latviešu autoru darbi parādās samērā reti, un to cena nemēdz izraisīt skandālus, atzīmē laikraksts "Neatkarīgā".

Mākslas zinātniece Māra Lāce spriež, ka latviešu glezniecība uz pasaules fona nebūt nenobāl, taču tai trūkst atpazīstamības. Eksperte piebilst, ka latviešu mākslinieku vārdu parādīšanās prestižā izsolē vērtējama pozitīvi, jo veicina turpmāku interesi. Tiesa gan, nevis par latviešu, bet krievu glezniecību, jo tieši šai izsoles sadaļā pārdod Liberta darbu.

Mūsu glezniecības popularitātes trūkuma galvenais iemesls, pēc mākslinieka Miervalda Poļa domām, ir 50 okupācijas gadi. Tagad tirgus jāiekaro no nulles. Latviešu darbu aizceļošanu pasaulē mākslinieks vērtē pozitīvi.

Viņam piekrīt Latvijas mākslas akadēmijas profesors Eduards Kļaviņš, piebilstot, ka Liberts bijis visai ražīgs autors. Turklāt īpaši vērtīgas ir mākslinieka agrīnā perioda modernisma stilā ieturētie darbi, bet šoreiz izsola trīsdesmitajos gados tapušu impresionistisku ainavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!