Foto: DELFI kolāža

Nesena Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijas dokumentu noplūde sniedz visaptverošu priekšstatu par to, kā Kremlis nodrošina Putina uzvaru vēlēšanās, kā informatīvā kara aizsegā veido valsts mēroga propagandas tīklu un interneta cenzūras mašinēriju un kā integrē Ukrainā okupētās teritorijas. "Delfi" pētījums.

"Neslēpšu – dažādos laikos esmu domājis dažādi, tomēr tagad jums ir taisnība. Šobrīd ir tāds laiks, kad jāpieņem lēmumi," Kremļa zālē saka Vladimirs Putins. Balss ir klusa, pat nedaudz trīcoša. Datums – 2023. gada 8. decembris.

Pulkvedis Artjoms Žoga, ultranacionālistu bataljona "Sparta" komandieris, nupat ir beidzis kaismīgu runu, kurā lūdzis Putinu atkārtoti izvirzīt savu kandidatūru prezidenta vēlēšanām. "Mēs esam jūsu komanda. Mums jūs vajag. Krievijai jūs vajag," ar šādiem vārdiem Žoga vērsās pie Putina.

Un Putins piekrita.

Protams, tas bija farss. Par to, ka marta vēlēšanās Putins balotēsies, uzvarot ar milzu atrāvienu, nešaubās neviens. Kur nu vēl pats Kremlis, kas dara visu iespējamo, lai 17. martā ieplānotās vēlēšanas noslēgtos ar Putina triumfu.

"Delfi" rīcībā nonākuši dokumenti, kas atklāj Putina režīma aizkulises un rāda, kā Kremlis nodrošina Putina uzvaru. Šajos dokumentos detalizēti parādīts, kā Kremlis sabiedrības priekšā spēlē miljardiem rubļu vērtu izrādi ar pilsoniskajām kustībām, kā veido sabiedriskās domas līderu viltus tēlus, kā vij propagandas tīklu, kurš seko ikkatram Krievijas pilsonim no dzimšanas līdz pat nāvei, un kā liek lietā sarežģītas informācijas sistēmas, lai izspiegotu savus pilsoņus tīmeklī.

Slepenajos Kremļa dokumentos šīs darbības burtiski un nekautrējoties tiek dēvētas par informatīvo karu. Un kas no tā, ka tas vērsts pret saviem pilsoņiem? Šogad vien tas viss izmaksās gandrīz 110 miljardus rubļu, proti, 1,1 miljardu eiro, – tās ir divas trešdaļas no Igaunijas valsts budžeta ieņēmumiem gadā. 

Īpašu uzmanību Kremlis velta 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!