Фото: LETA

Būvkompānija "Velve" visus strīdīgos jautājums ar "Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu" (PSKUS) cer atrisināt sarunu ceļā, pavēstīja "Velves" pārstāvji.

Kompānijā skaidro, ka "Velves" viens no sadarbības principiem ir visu domstarpību ar pasūtītāju risināšana konstruktīvā, cieņpilnā un abpusēji pieņemamā veidā, ievērojot objekta nozīmi un arī piesaistīto apakšuzņēmēju, piegādātāju, ražotāju skaitu un ietekmi uz būvniecības nozari kopumā.

PSKUS jaunā A2 korpusa gadījumā strīda atrisinājums ir iespējams tikai ar PSKUS aktīvu līdzdalību un konstruktīvu pieeju visu ar PSKUS objekta pārņemšanu saistīto jautājumu risināšanā, tostarp gala norēķina veikšanā par "Velve" izpildītajiem darbiem, skaidroja kompānijas pārstāvji.

Vienlaikus "Velve" neizslēdz iespēju vērsties tiesā savu tiesisko interešu aizsardzībai, ja PSKUS nebūs ar mieru par strīdīgajiem jautājumiem vienoties sarunu ceļā vai neievēros "Velves" pamatotās prasības atbilstoši pušu noslēgtajam līgumam un piemērojamiem normatīvajiem aktiem, un, ja tā rezultātā pušu starpā netiks panākta vienošanās par savstarpējo attiecību taisnīgu noregulējumu.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Velvei" kopš 11. marta notiek inkaso process. Jautāti, ar ko tas ir saistīts, un kā tas ietekmē uzņēmumu, "Velves" pārstāvji skaidroja, ka tie ir civiltiesiskie darījumi, kuru rezultātā izveidojies pāris desmitu tūkstošu eiro parāds pret būvkompānijas sadarbības partneriem. Šis jautājums tiek risināts un nekādā veidā neatstāj ietekmi uz uzņēmuma ikdienas darbību, tostarp, brīvu rīcību ar uzņēmuma finanšu aktīviem.

Kā vēstīts, PSKUS līgums ar "Velvi" par jaunā slimnīcas korpusa būvniecību tika lauzts 13. februārī.

Pērnā gada rudenī bažās par risku zaudēt Eiropas Savienības finansējumu no amatiem tika atsaukta slimnīcas padome un ievēlēta jauna pagaidu padome, kuras galvenie uzdevumi ir veikt ārēju būvniecības auditu un nodrošināt mediācijas pakalpojumu sniedzēja piesaisti minētā projekta sekmīgai realizācijai.

Novembrī "Velve" pabeidza slimnīcas A2 ēkas fasādes darbus, līdz ar to jaunbūvei ir aizvērta fasāde, lai pasargātu to no laika apstākļu nelabvēlīgas ietekmes. Tomēr mēneša beigās slimnīcas jaunā A2 ēkas pagrabstāvā nepareizas būvdarbu secības dēļ tika atklāts pelējums. Pelējuma sporu klātbūtne ir ļoti nopietns apdraudējums nākotnes slimnīcai un tās pacientu drošībai, jo projekts paredz, ka pagrabstāva zonā tiek izvietoti jaunizveidotais operāciju bloks un Neatliekamās medicīnas centrs, kas nozīmē, ka pelējuma sporu klātbūtne nav pieļaujama nekādā gadījumā.

Pēc būvuzņēmēja pagrabstāva telpu tīrīšanas darbu pabeigšanas pagrabstāvā, PSKUS piesaistīja starp pusēm saskaņotus neatkarīgos ekspertus gan no Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), gan "Bior" laboratorijas, kas veiks papildus pārbaudes, lai noteiktu, vai minētajā zonā darbus var droši turpināt un pelējums pilnībā likvidēts.

"Velve" vēlāk paziņoja, ka pelējuma skartās daļas ir demontētas, bet termiņu kavējumus esot ietekmējušas nepilnības un kļūdas slimnīcas būvprojektā. Tā apliecināja gatavību un spēju pabeigt būvniecību, taču tas aizņemtu 15 līdz 17 mēnešus. Tomēr slimnīca paziņoja, ka lauzīs līgumu ar būvnieku, bet "Velve" sola lēmumu apstrīdēt.

21. februārī pēc trīs stundu garām sarunām slimnīca pārņēmusi no "Velves" nepabeigto korpusu.

Līgums starp PSKUS un "Velvi" tika noslēgts 2020. gada 27. augustā, un tajā paredzētais darbu izpildes termiņš bija 30 mēnešu - jauno slimnīcas korpusu būvniekam vajadzēja pabeigt 2023. gada pavasarī. Līguma laikā pēc "Velves" ierosinājuma tā nosacījumi tika mainīti kopumā piecas reizes, bet darbu izpildes termiņi pagarināti trīs reizes, par 16 miljoniem eiro palielinot arī līgumcenu. Rezultātā šo gadu laikā izbūvēti vien nepilni 60% paredzētā būvapjoma, no kuriem daļa nav nodoti pasūtītājam, kopumā neapgūstot 26 miljonus Eiropas Savienības finansējuma.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !