Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Īrija, Norvēģija un Spānija trešdien, 22. maijā, paziņoja par lēmumu atzīt Palestīnas valsti sākot no 28. maija, ziņo medijs "Sky News".

Preses konferencē Īrijas premjerministrs Saimons Hariss paziņoja: "Šodien Īrija, Norvēģija un Spānija paziņo, ka mēs atzīstam Palestīnas valsti. Katrs no mums veiks nepieciešamos nacionālos soļus, lai šo lēmumu īstenotu."

Īrijas valdība argumentē, ka Palestīnas atzīšana atbalsta divu valstu risinājumu Izraēlas un teroristu grupējuma "Hamās" karā. Šāds solis esot nepieciešams ilgstošam mieram reģionā.

Īsi pēc Harisa paziņojuma Spānijas premjerministrs Pedro Sančess un Norvēģijas ārlietu ministrs Espens Barts Eide informēja, ka abas valstis, tāpat kā Īrija, atzīs Palestīnas valsti sākot no 28. maija.

Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre piebildis, ka bez šāda lēmuma "Tuvajos Austrumos nebūs iespējams miers": "Teroru pastrādājuši "Hamās" un kaujinieku grupējumi, kas neatbalsta divu valstu risinājumu un Izraēlas valsti".

Īsi pēc paziņojuma Izraēlas ārlietu ministrs Israels Kacs licis vēstniekiem Īrijā un Norvēģijā nekavējoties atgriezties Izraēlā. Viņš uzsvēris, ka šāds valstu lēmums varētu kavēt centienus atgūt Izraēlas ķīlniekus, kas tiek turēti Gazā, kā arī tas samazinot pamiera iespējamību.

Raidsabiedrība BBC gan prognozē, ka šis paziņojums principā neko nemainīs kara gaitā.

Palestīnas valsti līdz šim atzinušas vairāk nekā 140 Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dalībvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!