Zviedru rakstnieces Astrīdas Lindgrēnas grāmatas par meitenīti vārdā Pepija Garzeķe satur rasisma iezīmes un ir pilnas ar "koloniāliem rasistiskiem stereotipiem" – vismaz tā apgalvo Vācijas Evaņģēlistu sieviešu asociācijas teoloģe Eske Volgārda.

"Ne jau pati Pepijas Garzeķes figūra ir rasistiska, bet lieta tāda, ka visas trīs triloģijas grāmatas ir pilnas ar rasistiskiem koloniāliem stereotipiem," teoloģijas doktores vārdus citē zviedru interneta laikraksts The Local.

Izrādās, ka zviedru grāmatu izdevēji jau pamanījuši ko aizdomīgu šajās grāmatās, tāpēc galvenās varones tēva tituls - "nēģeru karalis" - aizstāts ar jēdzienu "dienvidjūru karalis". Tomēr, pēc evaņģēlistu domām, daudzi citi grāmatas fragmenti joprojām ir ļoti problemātiski.

"Grāmatā melnādainie bērni krīt ceļos balto priekšā. Kad es lasīju šo grāmatu priekšā savam māsasdēlam (un viņš ir melnādainais), es vienkārši izlaidu šo apkaunojošo fragmentu," sūdzējusies Volgārda, lai gan uzsver, ka kopumā grāmatu vainot gluži nevar.

Pēc viņas domām, ir tieši otrādi - grāmatā ir ļoti daudz pozitīvu lietu: piemēram, ļoti spēcīgs sievietes raksturs, bērnu atbildība par savu rīcību, protests pret cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, valdošās iekārtas kritika utt.

Kas attiecas uz tiem grāmatas fragmentiem, kurus ir neērti skaļi lasīt melnādaino bērnu klātbūtnē, tad, pēc Volgārdas domām, palīdzētu vismaz zemsvītras piezīmes, kuras izskaidrotu rasistisko izteikumu vēsturisko kontekstu, un tādējādi bērni jau no mazotnes tiktu radināti pie dzīves multikulturālā sabiedrībā.

"Vācijā trešdaļa bērnu vecumā līdz pieciem gadiem ir dzimuši imigrantu ģimenēs. Izdevējiem laikam šķiet, ka tikai baltās sievietes no vidusslāņa pērk šīs grāmatiņas," žēlojas Volgārda.

Izklaides portāls Mango jau vēstīja, ka līdzīgs liktenis piemeklējis arī slavenos Marka Tvena romānus Toma Soijera piedzīvojumi un Haklberija Fina piedzīvojumi - amerikāņu grāmatu izdevēji šajos romānos briesmīgo vārdu "nigger" sākuši aizstāt ar saprotamāko jēdzienu "vergs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!