Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS) vieglatlētu dopinga gadījumos iesaistās tikai pēc Latvijas Antidopinga biroja (LAB) lēmuma saņemšanas, pirmdien skaidroja LVS ģenerālsekretārs Dmitrijs Miļkevičs. Savukārt Rīgas pašvaldība pieprasījusi situācijas skaidrojumu.

Latvijas Televīzija (LTV) iepriekš ziņoja, ka aizliegtu vielu klātbūtne atklāta kādas nepilngadīgas sporta skolas "Arkādija" vieglatlētes organismā.

LAB par visiem dopinga pārkāpumiem informē gan LVS, gan citas iesaistītās organizācijas. Tas var būt gan ar sportista atrašanās vietu saistīts pārkāpums, gan aizliegto vielu lietošanas gadījums. Balstoties uz LAB ieteikumiem, LVS šo informāciju pieņem zināšanai un informē LVS valdi, kas ir vienīgā institūcija, kurai drīkst izpaust šo informāciju, noteikto kārtību šādos gadījumos skaidroja Miļkevičs.

"Kamēr notiek izmeklēšana, LVS neatklāj ne sportista, ne treneres vārdu, jo tādā veidā var traucēt izmeklēšanai," norādīja Miļkevičs. Turklāt gadījumā, ja sportists ir nepilngadīgs, viņa identitāti nedrīkst izpaust.

LVS ģenerālsekretārs atgādina LAB pārstāvju vienmēr uzsvērto, ka LVS "ir jāgaida līdz lēmumam". Tikai tad, kad ir pieņemts lēmums, LVS drīkst rīkoties.

Rīgas domes pārstāvis Mārtiņš Vilemsons informē, ka sporta skolai lūgts pievienot treneres un audzēkņa skaidrojumu par medijos minēto pieņēmumu par dopinga pārkāpumiem, piebilstot, ka par šo faktu joprojām nav Latvijas Antidopinga biroja (LAB) ne apstiprinoša, ne noliedzoša lēmuma - pašlaik ir tikai mediju pieņēmums.

Pēc lēmuma par kāda sportista veikto antidopinga noteikumu pārkāpumu LVS ir jāanulē rezultāti, ja sportists attiecīgajā laikā ir piedalījies kādās sacensībās. Tāpat, ja viņš ir ierindojies godalgotās vietās, šīs godalgas LVS ir jāpiešķir nākamajiem sportistiem.

LTV ziņo, ka jaunietes trenere ir trenere Ludmila Olijare, kura arī situāciju nekomentē.

LTV norāda, ka Olijare ir iekļauta Vieglatlētikas integritātes savienības (AIU) melnajā sarakstā, taču bez oficiāli noteiktiem darbības ierobežojumiem.

Aizliegtās vielas nandrolona klātbūtni 2001.gadā konstatēja Olijares dēla barjersprintera Staņislava Olijara organismā. Toreiz no diskvalifikācijas izdevās izvairīties, balstoties uz dopinga kontroles veikšanas procedūras pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!