Фото: Shutterstock

Šogad valsts apmaksātajā bērnu zobārstniecībā ieviesti divi būtiski jaunumi – zobu pārklāšana ar silantiem un zobu virsmu pārklāšana ar fluorlaku, kas nodrošina profilaktisku aizsardzību un mazina zobu kariesa attīstības riskus, portālu "Delfi" informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Kā norāda NVD, pakalpojumu nepieciešamības gadījumā var saņemt bērni līdz 18 gadu vecumam zobārstniecības iestādēs, kas ir noslēgušas līgumu ar par bērnu zobārstniecības pakalpojumu sniegšanu.

"Silants ir speciāls šķidrs materiāls, ko uzklāj uz zoba kožamās virsmas. Tas aizpilda zoba virsmā esošās dziļās rieviņas un bedrītes, kuras nevar iztīrīt ar zobu birsti un kas ir kā rezervuārs dažādām kariesu izraisošām baktērijām. Noslēdzot šīs vietas ar silantu, samazinās kariesa attīstīšanās risks, jo silants rada barjeru starp zobu un nelabvēlīgu vidi," skaidro NVD Ambulatoro pakalpojumu nodaļas vadītāja Baiba Bērziņa.

Par zoba pārklāšanu ar silantiem vai fluorlaku lemj ārstējošais ārsts, izvērtējot mazā pacienta zobu veselības stāvokli un medicīniskās indikācijas. Atbilstoši Latvijas Zobārstu asociācijas rekomendācijām, zobu virsmu pārklāšana ar silantiem tiek veikta veseliem zobiem, kuri ir pilnībā izšķīlušies, un to katram bērnam individuāli izvērtē zobārsts. Šāda prakse tiek īstenota arī citviet Eiropā.

Kā stāsta veselības nozares galvenais speciālists zobārstniecībā Andis Paeglītis, silantu uzklāšanas metodes pielietošana bērnu profilaktiskajā zobārstniecībā Eiropā nav nekas jauns.

"Skandināvijas valstis ir pierādījušas metodes efektivitāti, pielietojot to ilgtermiņā un iespaidīgi samazinot kariesa izplatību. Latvijā to pielietošana ar valsts atbalstu dos iespēju metodei aptvert lielāku bērnu skaitu. Te gan vajadzīga apzinīga vecāku līdzdarbošanās, pievēršot lielu uzmanību bērna mutes higiēnai un speciālista apmeklējumam," uzsver Paeglītis.

Kopumā valsts apmaksātus zobārstniecības pakalpojumus bērniem visā Latvijas teritorijā sniedz 268 ārstniecības iestādes. Informācija par tām pieejama tīmekļa vietnē www.rindapiearsta.lv sadaļā "Zobārstniecība".

Zobu pārklāšana ar silantiem un zobu virsmu pārklāšana ar fluorlaku bērniem tiek apmaksāta no šī gada 1. janvāra un šim mērķim piešķirti vairāk nekā 720 tūkstoši eiro. Kopējais valsts finansējums bērnu zobu profilaksei un zobārstniecības pakalpojumiem šogad plānots vairāk nekā 34 miljonu eiro apmērā.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !