Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Radikālais palestīniešu grupējums "Hamās" Gazas joslā svētdien atbrīvojis un nodevis Starptautiskajam Sarkanajam krustam vēl 17 ķīlniekus – 14 Izraēlas un trīs citu valstu pilsoņus, paziņoja Izraēlas armija.

Vēlāk tika precizēts, ka atbrīvoti trīs Taizemes pilsoņi, bet starp atbrīvotajiem Izraēlas pilsoņiem ir arī četrus gadus veca Izraēlas un ASV dubultpilsone, kuras vecāki 7.oktobrī tika nogalināti "Hamās" uzbrukumā, bet viņa pati kā ķīlniece aizvesta uz Gazas joslu.

Atbrīvots arī kāds Izraēlas un Krievijas dubultpilsonis.

Visi atbrīvotie jau nogādāti Izraēlā.

Apmaiņā pret šo ķīlnieku atbrīvošanu Izraēla svētdien atbrīvoja 39 Izraēlas cietumos ieslodzītos palestīniešus, paziņoja Izraēlas ieslodzījuma vietu pārvalde.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar vienošanos par pamieru piektdien "Hamās" atbrīvoja pirmo 24 ķīlnieku grupu – 13 Izraēlas pilsoņus un 11 citu valstu pilsoņus. Savukārt Izraēla atbrīvoja 39 palestīniešu cietumniekus.

Sestdien "Hamās" atbrīvoja vēl 17 ķīlniekus – 13 Izraēlas pilsoņus un četrus citu valstu pilsoņus, bet Izraēla atbrīvoja vēl 39 palestīniešu cietumniekus.

Pēc septiņas nedēļas ilguša kara puses vienojās par četru dienu pamieru no piektdienas līdz pirmdienai, lai veiktu ķīlnieku apmaiņu pret Izraēlā ieslodzītajiem palestīniešiem un piegādātu humāno palīdzību Gazas joslai.

Kataras Ārlietu ministrija, ar kuras starpniecību tika panākts pamiers, svētdien pauda cerību, ka izdosies pamieru pagarināt.

"Mēs ceram (..) pagarināt pamieru vairāk par šīm četrām dienām un sākt nopietnākas sarunas par pārējiem ķīlniekiem," telekanālam CNN sacīja Kataras Ārlietu ministrijas preses sekretārs Madžeds al Ansari.

Arī ASV prezidents Džo Baidens svētdien izteica cerību, ka pamiers turpināsies ilgāk par paredzētajām četrām dienām.

Jau vēstīts, ka 7. oktobrī "Hamās" sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot vairāk nekā 1200 cilvēku, no kuriem absolūtais vairākums bija civilpersonas. Vēl aptuveni 240 cilvēkus, tajā skaitā sievietes, bērnus un sirmgalvjus, teroristi sagrāba par ķīlniekiem un aizveda uz Gazas joslu.

Uz "Hamās" uzbrukumu Izraēla reaģēja ar Gazas joslas masveida bombardēšanu, bet vēlāk izvērsa arī sauszemes operāciju. Izraēla ir solījusi pēc pamiera beigām atsākt intensīvu ofensīvu Gazas joslā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!