Foto: Publicitātes foto

Pēdējā laikā kopstrādes telpas (co-working) un elastīgie biroji (flex offices) ir kļuvuši par izteiktu tendenci darba vidē, piedāvājot alternatīvas tradicionālajām biroja telpām. Kopstrādes telpas tagad piesaista dažādus profesionāļus, ieskaitot uzņēmējus, pašnodarbinātos, mazus uzņēmumus un ārvalstu uzņēmumu filiāles. Lieli starptautiski uzņēmumi arī arvien biežāk izmanto elastīgus darbavietu risinājumus, sākot savu izaugsmes ceļu, vai kā alternatīvu standarta birojiem, nodrošinot papildu iespējas saviem darbiniekiem.

Šo telpu pievilcība slēpjas sadarbības atmosfērā, elastībā un tīklošanas iespējās. Cilvēki izvēlas šādu darba modeli, lai izvairītos no izolētības, ko piedāvā darbs no mājām, un lai baudītu piekļuvi ērtībām, piemēram, ātram internetam un sapulču telpām, kā arī, lai kļūtu par daļu no dinamiskas līdzīgi domājošu cilvēku kopienas.

Pēdējos gados elastīgas biroju iespējas ir ieguvušas ievērojamu popularitāti, piedāvājot divas galvenās pieejas: "flex" birojus un kopstrādes telpas. Lai gan abi risinājumi sniedz elastības priekšrocības, tie atbilst dažādām vajadzībām un prasībām.

"Flex" biroji ir paredzēti pastāvīgiem uzņēmumiem, kas meklē pielāgojamus un privātus darba telpu risinājumus. Atšķirībā no tradicionālajiem biroju nomas līgumiem, kas bieži ir ilgtermiņa saistības, "flex" biroji piedāvā lielāku elastību un brīvību, ļaujot nomniekiem pielāgot savu darbvietu atbilstoši savām īpašajām prasībām un zīmola vadlīnijām.

Gan "flex" biroji, gan kopstrādes telpas piedāvā elastīgus risinājumus darba vietām, atbilstot dažādām mērķauditorijām un vēlmēm. "Flex" biroji ir piemēroti uzņēmumiem, kas meklē pielāgojamus un privātus darba telpu risinājumus, savukārt kopstrādes telpas ir dinamiskas kopienas, kas paredzētas aktīviem un uz sadarbību vērstiem darbiniekiem.

Privātums ir galvenais aspekts "flex" birojos. Šīs biroju telpas nodrošina lielāku privātumu un kontroli pār darba vidi, atšķirībā no kopstrādes telpām, kur bieži ir atvērta plānojuma izkārtojumi un kopīgas darba zonas. Šis privātums ir būtisks sapulcēm, konfidenciālajiem projektiem un fokusētam darbam. Lai gan "flex" biroji nodrošina lielāku elastību nekā tradicionālie privātie biroji, tie parasti pieprasa garākus nomas termiņus nekā kopstrādes telpas, kas sniedz stabilitāti nomniekiem, vienlaikus piedāvājot elastību palielināt vai samazināt telpu pēc vajadzības.

No citas puses, kopstrādes telpas ir vairāk piemērotas pašnodarbinātiem darbiniekiem, jaunizveidotiem uzņēmumiem, uzņēmējiem un mazām komandām, kas meklē elastīgu un uz sadarbību vērstu darba vidi. Šīs telpas uzsver kopienu, sadarbību un tīklu veidošanu, kas sniedz iespēju profesionāļiem no dažādām vidēm un nozarēm sazināties, dalīties idejās un sadarboties projektos. Kopstrādes telpas nodrošina elastīgas nomas iespējas, ļaujot nomniekiem izvēlēties vispiemērotāko dalības plānu savām vajadzībām un budžetam, neatkarīgi no tā, vai tas ir "hot desk", "dedicated desk" vai privāts birojs.

Pēdējos gados Rīgā elastīgo darba telpu pieprasījums ir strauji pieaudzis, izraisot kopstrādes telpu un "flex" biroju izplatību. Lai arī dominē kopstrādes telpu pieeja, arī "flex" biroju koncepts sāk parādīties tirgū: kā "flex" biroju piemēru var minēt IWG piedāvāto "Spaces". 2024. gadā kopstrādes telpu piedāvājums Rīgā pieaugs vēl vairāk, tuvākajā laikā sasniedzot ap 20 000 m2 kopējo platību, pateicoties vairāku jauno centru atvēršanai. Salīdzinot ar 2019. gadu, elastīgo biroju telpu piedāvājums tirgū pieaugs trīsreiz.

Kopstrādes telpu un "flex" biroju popularitātes pieaugums ir mainījis cilvēku darba paradigmu, ietekmējot ne tikai to, kā strādājam, bet arī nekustamā īpašuma tirgu un vispārējo ekonomiku. Šī koncepcija ne tikai atdzīvina rajonus, kurās atrodas biroji, bet arī veicina īpašumu vērtības paaugstināšanos un aktīvi ietekmē pilsētas revitalizācijas procesus. Pieaugošais pieprasījums pēc šādām darba telpām ir radījis nepieciešamību pēc elastīgiem biroja risinājumiem. Tā rezultātā iznomātāji arvien biežāk iekļauj kopstrādes pakalpojumus savos biroju kompleksos un pat tirdzniecības centros, piemēram, šogad vasarā atklāsies lielākais "Workland" centrs Rīgā, kas atradīsies tirdzniecības centrā "Galleria Riga". Biroju centru iznomātājiem kopstrādes telpu integrēšana savā nekustamajā īpašumā ir ne tikai ekonomiski, bet arī stratēģiski būtiska un izdevīga. Tas dod uzņēmumiem iespēju attīstīties no kopstrādes telpām uz standarta birojiem, vienlaikus saglabājot pazīstamu atrašanās vietu.

Kopstrādes telpu būtiskā priekšrocība ir tā, ka tās kļūst par inovāciju un uzņēmējdarbības inkubatoriem, veicinot sadarbību, tīklošanos un zināšanu apmaiņu starp dažādiem profesionāļiem un nozarēm. Šī vide veicina radošumu, sadarbību un veicina jaunu uzņēmumu izaugsmi. Darbs kopstrādes telpās piedāvā daudzas priekšrocības, tostarp elastību, rentabilitāti un piekļuvi atbalstošai kopienai.

Tomēr ir jāņem vērā arī to, ka ne visiem uzņēmumiem kopstrādes telpas var būt piemērotas. Atvērtā biroja izkārtojums var novērst uzmanību, un privātuma trūkums var ietekmēt produktivitāti. Dažiem uzņēmumiem šāda veida darbs var nebūt iespējams drošības sistēmu vai tehnisko prasību dēļ, ko ne vienmēr var pilnībā nodrošināt kopstrādes telpās. Turklāt kopstrādes telpas var neatbilst ikviena darba stila vai nozares specifiskajām vajadzībām.

Kopumā kopstrāde maina mūsu darba veidu, piedāvājot dinamisku alternatīvu tradicionālajām biroja telpām. Tuvākajos gados šis biroju koncepts turpinās mainīties, tas attīstīsies un pielāgosies Latvijas cilvēku paradumiem un dzīves stilam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!