Фото: Publicitātes foto

Florences lidostas jaunais terminālis iegūs interesantus un reģionam atbilstošus vaibstus – uz ēkas jumta tiks iekārtots vīna dārzs, vēsta ārzemju mediji.

Jaunā termināļa projektu izstrādājusi pasaulē atzīta arhitektūras kompānija "Rafael Viñoly Architects". Terminālī būs sešas izejas uz iekāpšanu un izkāpšanu, plaša uzgaidāmā zāle, jauna vilcienu sistēma, kas savienos lidostu ar pilsētas centru, un – vīna dārzs.

Projektā paredzēts uz jumta iekārtot vīna dārzu vairāk nekā septiņu hektāru platībā ar 38 vīnogulāju rindām. Dārzam būs ne tikai estētiska un praktiska, bet arī ilgtspējīga loma – augsne un augi kalpos kā jumta siltumizolācija.

Vīna dārzus uzraudzīs un ražu novāks Toskanas vadošie vīndari, vīns tiks izturēts turpat lidostā izbūvētos pagrabos. Pagaidām nav zināms, kādas šķirnes vīnogas tiks stādītas; populārākās Toskānā ir 'Sangiovese’.

"Rafael Viñoly Architects" strādājuši pie daudziem slaveniem objektiem visā pasaulē kā Klīvlendas Mākslas muzejs, Karasko lidosta Urugvajā un "Al Jazira" futbola stadions Abu Dabi.

Florences lidostas jaunā termināļa koncepciju sāka izstrādāt kompānijas dibinātājs Rafaels Vinjoli 2014. gadā, bet pēc viņa aiziešanas mūžībā 2023. gadā projektu pārņēma arhitekta dēls Romans.

Jaunā termināļa kopējā platība būs 50 000 kvadrātmetru, un gada laikā tur paredzēts apkalpot līdz sešiem miljoniem pasažieru. Būvniecība notiks divās kārtās; pirmo plānots pabeigt 2026. gadā, bet otro – līdz 2035. gadam. Lidostas rekonstrukcijas ietvaros plānots arī pārbūvēt skrejceļu, pagarinot to.

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !