Фото: Cehs.lv privātais arhīvs/Midjourney

"Katrā no mums ir grāmata," sarunā ar "Delfi" atklāj radošā kolektīva "Cehs" galvenais un svarīgākais eksperts Kristaps Āls (K. Āls), kurš ekskluzīvā intervijā atskatās uz savu bērnību, apsver, vai pirms vārda "Eirovīzija" nepieciešams burts "g", kā arī aicina tautu nebubināt.

Mēs svinam kopā ar mūsu stāstu varoņiem, kas pēdējo piecu gadu laikā uzlādējuši mūsu auditoriju ar stāstiem – uzrunājošiem, iedvesmojošiem un skaudriem. Intervija turpinājumā ir daļa no šīs rakstu sērijas.

Kā skaidro K. Āls, šī ir pirmā viņa saruna ar jebkādu mediju, jo mums katram iekšā esot ļoti laba grāmata, bet ir nepieciešams sagaidīt īsto brīdī, kad to sarakstīt. "Man šķiet, ka mana iznākšana publikas priekšā ir sākums tam mantojumam, kuru es vēlos atstāt," teic eksperts.

Mūsu saruna notiek nelielā piesmakušā studijā, kur gaisā virmo viegla sviedru un noguruma aura, taču tas netraucē K. Ālam izgaismot telpu ar savu harizmu un viedumu. Pēc īsas apsveicināšanās uzreiz ķeramies vērsim pie ragiem, un saruna ved pie politikas. Atklājas, ka daudzi politiskie spēki ir interesējušies gan par "Ceha" kopējo darbību, gan par K. Āla individuālo ekspertīzi politekonomiskajos jautājumos un sociālajās problēmās.

Pats K. Āls atzīst, ka piedāvājumi ir bijuši makten vilinoši, taču "Cehs" kā vienība vēlas saglabāt savu apolitisko kursu. "Man ir radies iespaids, ka politiskie spektri ir tāds kā sociāls konstrukts. Paliekot dažādus politiskos spēkus zem lupas, viņi izskatās diezgan vienādi," secina K. Āls, salīdzinot politiskās partijas ar veļas pulveriem, kur viens paredzēts melnām drēbēm, bet cits – krāsainām, taču fundamentāli abi pilda vienu un to pašu funkciju.

"Cehs" vadošais un vienīgais eksperts arī atzīst, ka NATO Stratēģiskās komunikācijas centrs labprāt piesaistītu "Ceha" mākslīgā intelekta laboratoriju, taču smagnējā birokrātiskā situācija to īsti neļauj, lai gan K. Āla analītiskā domāšana noteikti palīdzētu arī drošības jomā.

Plašs profils

K. Āls arī zināms kā plaša profila eksperts, kuram ir padziļināta ekspertīze neskaitāmos jautājumos. Taujāts, kā viņam tas izdodas, K. Āls piedāvā alegoriju: "Iedomājieties, ka sākat strādāt jaunā darbā, kurā neko nesaprotat! Pirmā lieta, ko jūs izdarāt, – atverat "Chat-GPT" un vaicājat tam, kā man kaut ko izdarīt, piemēram, kā uzcept maizi vai aprēķināt šūnas vērtību ekselī. Mums ["Cehs"] atliek vien savā mākslīgā intelekta laboratorijā "50R055" ierakstīt vienu teikumu, un mēs iegūstam konkrētu atbildi." K. Āls arī atzīst, ka "Ceha" mākslīgais intelekts ir apmācīts ar ļoti plašu informācijas klāstu, tostarp ar pilnu "Žirafes", "Princeses" un "Laba" arhīvu.

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !