Фото: Shutterstock

Grāmatu lasīšana var būt bīstama nodarbe, bet ne jau satura dēļ. Nupat no Francijas Nacionālās bibliotēkas publiski pieejamiem krājumiem izņemtas četras grāmatas, kas var apdraudēt lasītāju veselību. Turklāt – burtiski.

2019. gadā Delaveras Universitāte sadarbībā ar Vintertūras muzeju izveidojusi starpdisciplināru projektu "Poison Book Project", kurā tiek apzinātas un kataloģizētas senas grāmatas, kas satur bīstamas vielas. Pētnieki koncentrējas uz potenciāli toksisko pigmentu identificēšanu, kas izmantoti grāmatu iesiešanas komponentos, un iesaka, kā drošāk rīkoties un uzglabāt potenciāli toksiskas kolekcijas.

Grāmatas, kas izņemtas no Francijas Nacionālās bibliotēkas krājumiem, varētu saturēt arsēnu, uz ko norāda izdevumu koši zaļie vāki, raksta "The Guardian". Bibliotēka norāda, ka šo Lielbritānijā iespiesto grāmatu turēšana rokās nodarītu pavisam niecīgu kaitējumu veselībai, taču ir piekritusi tās nosūtīt tālākai analīzei.

"Mēs esam ievietojuši šos darbus karantīnā, un tos analizēs ārēja laboratorija, lai novērtētu, cik daudz arsēna ir katrā sējumā," laikraksts citē bibliotēku.

"Indīgo gāmatu" projekta ietvaros zinātnieki ir izpētījuši grāmatu drukāšanas un iesiešanas metodes, un sastādījuši sarakstu ar izdevumiem, kas var būt potenciāli bīstami.

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !