Foto: AP/Scanpix/LETA

Drīzumā Latvijas kinoteātros sāks rādīt vienu no šīs vasaras gaidītākajām filmām "Bārbiju" ("Barbie", 2023), kurā Kena lomā iejuties Raiens Goslings. Pirms iegrimsti šajā rozā plastmasas pasaulē, "Collider" autori iesaka desmit labākās filmas ar kanādiešu aktieri, ko noskatīties, gaidot pirmizrādi.

Raeins Goslings spilgti debitēja filmā "Ticīgais" ("The Believer", 2001) un gadu gaitā lēnām, bet pārliecinoši kļuva par vienu no savas paaudzes labākajiem aktieriem. Divas reizes Amerikas Kinoakadēmijas balvai nominētais aktieris daudziem vislabāk pazīstams kā Noa no sirdi plosošās un nu jau kulta statusu iemantojušās filmas "Atmiņu klade" (The Notebook, 2004), taču viņa vācelītē ir vairākas filmas dažādos žanros (gan lielbudžeta, gan mazbudžeta projektos), kas parāda viņu kā daudzveidīgu aktieri, kas spējis iejusties atšķirīgos tēlos. Turklāt, kopš Bārbijas pirmizrādes Losandželosā 9. jūnijā, Goslings saņēmis atzinību par savu aktierspēli gaidāmajā vasaras grāvējā, un daudzi apgalvo, ka tieši viņš patiesībā ir filmas lielākais spīdeklis.

Tāpēc, lai novērtētu Goslinga aktiermeistarību, atskatīsimies uz dažiem no viņa labākajiem darbiem.

"Trakā, dullā mīlestība" ("Crazy, Stupid, Love", 2011)


Glena Fikaras un Džona Pekvas komēdijdrāmā "Trakā, dullā mīlestība" Goslings iejūtas vecpuiša Džeikoba Palmera lomā, kurš palīdz Stīva Karela atveidotajam Karlam pārdzīvot nesen notikušo šķiršanos un atgriezties randiņu pasaulē.

Komiskā filma ar negaidīto sižeta pavērsienu tās noslēgumā ir viegls un jautrs darbs, kurā lomās iejutušies daudzi talantīgi aktieri, tostarp Emma Stouna un Džuliana Mūra.

"Pusnelsons" ("Half Nelson", 2006)


"Pusnelsons" ir viena no Goslinga karjeras sākuma filmām. Tā stāsta par pamatskolas skolotāju Denu Dannu ar ideāliem, kura dzīve, lai gan no ārpuses šķiet sakārtota, patiesībā ir pilna problēmām. Kad Dens atklāj kāda sava audzēkņa noslēpumu, starp abiem rodas īpaša saikne.

Režisora Raiena Fleka veidotā filma smalkjūtīgi risina vientulības problēmu, izaicinot auditoriju aizdomāties. Filmas stiprā puse nav tikai tās stāsts, bet arī aktieru izpildījums, un tā Goslingam 27 gadu vecumā nopelnīja viņa pirmo Amerikas Kinoakadēmijas balvas nomināciju kategorijā "Labākais aktieris galvenajā lomā".

"Larss un meitene" ("Lars and the Real Girl", 2007)


Režisora Kreiga Gilespija komēdijas drāma "Larss un meitene" stāsta par neveiklu, bet jauku vīrieti, kurš cenšas socializēties un iegūt jaunus draugus, līdz atrod savu īsto mīlestību seksa lellē, kuru iegādājās internetā.

Lai gan 2007. gada filmas sižets var izklausīties kā joks, tas ir dziļš un pārdomas raisošs darbs, kas pārsteidza daudzus skatītājus. Izzinot tēmu par nepieciešamību mīlēt un būt mīlētam, "Larss un meitene" piedāvā talantīgu aktieru sastāvu un stāstījumu, kas ir gan smieklīgs un dīvains, gan mīļš un sirsnīgs. Par šo lomu Goslings tika nominēts kā labākais aktieris galvenajā lomā Zelta globusa balvai.

"The Place Beyond the Pines" (2012)


Filmā "The Place Beyond the Pines" Goslings atveido noslēpumaino kaskadieri Lūku, kurš sāk aplaupīt bankas, lai apgādātu ģimeni, taču viņa plānus ietekmē saķeršanās ar policistu Eiveriju Krosu (Bredlijs Kūpers).

Dereka Sianfransa aizraujošā krimināldrāma ne tikai iepazīstināja Goslingu ar viņa tagadējo sievu – aktrisi Evu Mendesu –, bet arī risina nopietnus jautājumus, kas neatstāj vienaldzīgus, piemēram, attiecības ģimenē un tēva lomu tajā.

"Gadsimta likme" ("The Big Short", 2015)


"Gadsimta likme" ir režisora Ādama Makeja biogrāfiska komēdijdrāma, kas veidota, pamatojoties uz Maikla Lūisa biogrāfisko darbu par Volstrītas firmām, kas guva peļņu no 2008. gada finanšu sabrukuma. Filmā stāsts risinās 2006.–2007. gadā, un notikumi seko investoru grupai, kas izsaka prognozes par ASV hipotēku tirgus nākotni.

Šī nebūt nav viegla un izklaidējoša filma, taču tā ir vērtīga un izglītojoša satīra, kas patiks visiem, kurus interesē finanses. "Gadsimta likme" ir kritiķu novērtēts darbs un daudzi uzskata, ka tā ir tikpat laba kā Martina Skorsēzes filma "Volstrītas vilks" ("The Wolf of Wall Street", 2013).

"Skumjais Valentīns" ("Blue Valentine", 2010)


Lai gan Noa no "Atmiņu klades" ir slavenākā Goslinga mīlētāja loma, "Skumjais Valentīns" ir, iespējams, viņa aizkustinošākā loma romantiskās filmas žanrā. Filma stāsta par strādnieku šķiras pāra irstošajām attiecībām, sekojot dzīves peripetijām vairāku gadu garumā.

Režisora Dereks Sianfranss 2010. gada filma pēta mīlestības un atšķirtības tēmu, sniedzot skatītājiem reālistisku skatījumu uz attiecību izjukšanu. "Skumjais Valentīns" ir gan dvēseli graujoša un emocionāli postoša, gan spēcīga un oriģināla filma, kas parāda abu galveno lomu atveidotāju – Goslinga un Mišelas Viljamsas – talantīgo aktierspēli.

"Foršie džeki" ("The Nice Guys", 2016)


Filmas "Foršie džeki" darbība risinās 1970. gadu beigās Losandželosā un seko diviem privātdetektīviem, kamēr viņi mēģina atklāt noslēpumus, kas saistīti ar meitenes pazušanu un pēkšņu pornozvaigznes nāvi.

Lai gan komēdija "Foršie džeki" piedāvā skatītājiem dzirkstošu un smieklīgu sižetu, tieši Goslinga un Rasela Krova savstarpējā ķīmija un dinamika ir filmas galvenais vilcējs, padarot to par vienu no kanādiešu aktiera neaizmirstamākajiem darbiem.

"Drive" (2011)


Kritiķu novērtētā filma "Drive" seko Holivudas asa sižeta filmu kaskadierim, kurš nonāk nepatikšanās, mēģinot palīdzēt savas kaimiņienes (Kerija Maligana) dzīvesbiedram (Oskaram Īzakam) aplaupīt lombardu, izlīdzot kā šoferis.

Nikolā Vindinga Refna asā sižeta filma piemērota adrenalīna cienītājiem un pilnā spožumā parāda elpu aizraujošu neona kinematogrāfiju, kas tiek uzskatīta par vienu no labākajiem krāsu lietojumiem filmās.

"La La Land: Kalifornijas sapņi" ("La La Land", 2016)


Damjena Šazela 2016. gada filma, kas nominēta Oskaram, ir viens no visu laiku valdzinošākajiem mūzikliem, kas atkal apvieno Goslingu un Emmu Stounu – vienu no viņa biežākajām partnerēm filmās. "La La Land: Kalifornijas sapņi" ataino pianista un aktrises pretrunīgo mīlas dēku laikā, kad abi mēģina attīstīt savu karjeru Losandželosā.

Nevainojams aktieru sniegums, pārsteidzošs kameras darbs, aizkustinoši priekšnesumi un viens no filmu industrijas saldsērīgākajiem noslēgumiem, "La La Land: Kalifornijas sapņi" salauzis skatītāju sirdis visā pasaulē un tiek uzskatīta par vienu no obligāti skatāmajām filmām.

"Blade Runner 2049" (2017)


Zinātniskās fantastikas asa sižeta filma "Blade Runner 2049" tiek uzskatīta par vienu no ikoniskākajiem šī žanra darbiem un spēcīgākajiem kopš astoņdesmitajiem gadiem. Tajā Goslings atveido policistu, kurš atklāj sen glabātu noslēpumu, kas var sagraut sabiedrību un civilizācijas attīstību.

"Blade Runner 2049" ir Goslinga filmogrāfijas augšgalā kā viens no viņa nozīmīgākajiem un spēcīgākajiem darbiem, turklāt filmā tiek parādīta interesanti izveidota pasaule un pārsteidzoši specefekti, kas papildina stāstu par vides degradāciju, vientulību un atsvešinātību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!