Фото: LETA

"Caurumus" iespējams uztaisīt jebkurā programmā katrā no posmiem. Taču, vai pastāv iespēja, ka tie paliks nepamanīti, un vai uzņēmumam "SOAAR" teorētiski būtu varējis sanākt "ievilkt plusiņus" Solvitai Āboltiņai un palikt nepamanītiem, portāls "Delfi" skaidroja, apvaicājot IT nozares pārstāvjus – drošības uzņēmuma "Possible Security" vadītāju Kirilu Solovjovu un programmatūras inženieri Elvisu Strazdiņu.

Vaicāts par "SOAAR" drošību, viņš pauž, ka šajā nozarē ir ļoti augstas drošības prasības.

"Man nav nekādu pierādījumu, ka "SOAAR" to [viltošanu] ir mēģinājis darīt un es neredzu iemeslus, kāpēc lai to darītu. Šādos pasūtījumos piemaksā par reputāciju un uzticamību. Tehniski ir visādas iespējas – datorā visu ko var savadīt. Jebkurā fāzē var uzprogrammēt tā, lai kaut kas notiek nepareizi – gan skenēšanas fāzē, gan iecirkņa protokola gatavošanas fāzē, augšupielādes vai sūtīšanas uz CVK, vai publikācijas fāzē. [...] No izstrādātāja viedokļa raugoties, var sataisīt sistēmā "caurumus", lai kaut ko pagrozītu. Pieņemu, ka šajā gadījumā, līdzīgi kā "e-Saeimā", [to] auditē vairākos līmeņos," portālam "Delfi" saka eksperts.

Solovjovs uzsver, ka, viņaprāt, līdz šim demokrātijas apdraudējuma vēlēšanu procesā nav bijis, jo ir samērā spēcīga vēlēšanu novērotāju sistēma.

"Tā sistēma kopumā funkcionē, jo varam paļauties, ka ieinteresētā puse – partijas novērotājs – rakstīs sūdzību, ja viņam kaut kas datos nesakritīs. Ja partijas novērotājs grib, viņš var būt uz vietas visu nakti, var piedalīties procesā no A līdz Z, pierakstīt rezultātus kādā smalkumā grib, un pēc tam internetā ar dažu stundu nobīdi paskatīties rezultātus. Ja tur ir kaut kas cits, var rakstīt sūdzību," saka "Possible Security" vadītājs.

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !