Фото: Shutterstock
Aktīvie vulkāni iedveš bailes un bijību vienlaikus. Tie ieintriģē tik ļoti, ka piedzīvojumu meklētāji gatavi ielūkoties šo dabas brīnumu glabātajos noslēpumos. Tāpēc daudzi aktīvie vulkāni padarīti pieejami apmeklētājiem. Palūkosim, kuri vulkāni Eiropā, par spīti tam, ka joprojām ir aktīvi un bīstami, nemainīgi vilina asu izjūtu cienītājus, kas novērtē ģeoloģiskos brīnumus un dabas skaistumu.

Daudzi vulkāni ir ļoti seni, un ap tiem ir gan izveidojušās, gan iznīcinātas civilizācijas. Lielākā daļa Eiropas vulkānu ir koncentrēta ap Vidusjūru un Islandi, un par aktīvu tiek uzskatīts tāds vulkāns, kas izvirdis pēdējo 10 tūkstoš gadu laikā.

Lai gan daudzi ir snaudoši, ir daļa, kas joprojām ir aktīvi un savas reputācijas dēļ piesaista interesentu uzmanību, jo vairāk tādēļ, ka lavas ķīmiskais sastāvs reģionu ap vulkānu padara auglīgu un gadsimtu gaitā ap vulkāniem veidojušās iespaidīgas ainavas. Cilvēku interese likusi veikt darbības, lai padarītu tos vieglāk pieejamus, par spīti tam, ka ir nāvējoši. Nereti ziņās izskan, ka vulkānu aktivitātes dēļ tiek slēgti ceļi un lidostas, tiek ietekmēti ceļotāju brīvdienu plāni un drošība, tāpēc vienmēr jāapzinās – lai gan šis dabas objekts ir pieejams, tas nenozīmē, ka tā apmeklēšana neietver milzīgus riskus.

Eijafjadlajegidls, Islande

Islandes dienvidos slejas neparasts vulkāns ar mūsu valodā vienā elpas vilcienā teju neizrunājamu nosaukumu – Eijafjadlajegidls (islandiešu "Eyjafjallajökull"). Šī un citu šajā reģionā esošo vulkānu unikalitāte slēpjas tajā, ka vulkānu klāj ledus cepurīte, un patiesībā Eijafjadlajegidls ir nosaukums ledājam aktīvā vulkāna virsotnē, tā burtiskais tulkojums ir "Salu kalna ledājs".

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !